117 medewerkers OM in de fout

Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 14:51

Een officier van justitie die dronken naar een zitting ging, of een werknemer van het Openbaar Ministerie die thuis een wietplantage had; het zijn twee voorbeelden van medewerkers van het OM die in de fout gingen.

De afgelopen 3,5 jaar zijn 117 medewerkers ontslagen of berispt omdat ze iets verkeerd hadden gedaan. Acht van hen waren officier van justitie, bevestigt het OM na berichtgeving van het AD.

De meeste OM-medewerkers maakten kleine fouten. Zo gaven zij hun vakantiedagen niet goed door of ze meldden zich ten onrechte ziek. Maar er waren ook medewerkers die misbruik maakten van hun bevoegdheden. Zo keek een stagiair in de computer of zijn aanstaande een strafblad had en vertelde een andere stagiair op het schoolplein over een strafzaak waar hij aan werkte.

Maatregelen

Kitty Nooy, hoofd van het Bureau Integriteit bij het Openbaar Ministerie, zegt dat iedere overtreding er een te veel is. "Maar we moeten wel realistisch zijn. Bij het OM werken 5000 mensen en het kan niet zo zijn dat iedereen het permanent goed doet. Natuurlijk zitten er mensen tussen die de in de fout gaan. Maar het mag duidelijk zijn: voor mensen die ernstige fouten maken, is er geen plaats bij het Openbaar Ministerie."

Het OM heeft maatregelen genomen om het wangedrag terug te dringen.

NOS.nl/ ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.