Pies en poep in Zeister seniorencomplex De Heuvel

Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 16:20

In het seniorencomplex De Heuvel in Zeist neemt de overlast ernstige vormen aan. Er wordt geplast en zelfs gepoept in het trappenhuis en de lift. Ook is er onlangs een bewoner overvallen in de lift.

Vooral jongeren, maar ook volwassenen bevuilen de flat, zo hebben bewoners vastgesteld. ,,Het gebeurt al jaren, maar het wordt steeds erger," vertelt bewoner Gerda Jansen (81), die al jaren weg wil uit de flat.

,,Ze plassen in het trappenhuis. Het loopt naar beneden. Traptreden zijn voortdurend zeiknat. Als mijn kleinzoon op bezoek komt, zegt ie: 'Ik ga niet meer langs de trap, want het ruikt naar plas'. Ik durf voor geen prijs de leuning vast te houden." Maar niet alleen de blaas wordt geleegd in het seniorencomplex. ,,Er is in de lift gepoept. 14 dagen later was het weer raak in de gang van de schuren. Er lag me toch een hoop bij mijn schuurdeur."

Onveilig
Jansen vindt dat woningbouwvereniging De Kombinatie, eigenaar van de woningen, weinig doet om de situatie te verbeteren. ,,Voor het schoonmaken van het trappenhuis moeten we extra betalen. Dat willen we niet. Daarop zegt De Kombinatie: 'Jullie moeten het trappenhuis zelf maar schoonmaken'. Maar we zijn allemaal invalide ouderen."

Ook voelen de bewoners zich onveilig. ,,'s Avonds loopt er een groep jongemannen de boel onveilig te maken. Bewoners durven niet meer het vuil weg te brengen. Een paar weken geleden ging een bewoonster geld pinnen. Twee opgeschoten meiden achtervolgden haar en hebben haar in de lift toegetakeld en het geld meegenomen."

'Intercom is te duur'

De bewoners stelden als oplossing aan De Kombinatie voor om een intercom aan te leggen. Jansen: ,,Dat willen ze niet. Dan zeggen ze: 'Weet u wat dat kost voor honderd woningen'." Janneke Buckers van De Kombinatie beaamt deze maatregel niet te willen nemen. ,,Dat is te duur."

Ze laat weten dat de overlast er al jaren is. ,,Het is een hardnekkig probleem met mensen die in het trappenhuis plassen. We hebben verschillende dingen geprobeerd. We hebben spatschermen geplaatst, maar dat werkte niet afdoende.
Ook een apparaat dat een heel hoge toon produceert, die alleen jonge oren kunnen horen, bood geen oplossing. We gaan nu een proef doen met ultra-waterafstotende verf. Dan is het alsof de muur terugplast. Ook zijn we in gesprek met de gemeente voor extra verlichting en spiegels in de openbare ruimte."

Ze zegt dat het trappenhuis nu helemaal niet wordt schoongemaakt. ,,Dat kost een paar euro per maand. Maar de meeste bewoners zijn niet bereid daarvoor te betalen."

Jolet Jung-Moolenaar / AD.nl/ © Marnix Schmidt

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.