Nieuwe aanpak herseninfarct, maar alleen tussen 9 en 5

Gepubliceerd op 12 januari 2016 om 16:36

Een nieuwe behandeling om schade van een ernstig herseninfarct te voorkomen, is in Dordrecht voorlopig alleen beschikbaar voor mensen die dat levensbedreigende infarct onder kantooruren krijgen.

Nieuweaanpakherseninfarct-2.jpgHet Albert Schweitzer ziekenhuis is druk aan het trainen met de nieuwe methode waarmee een afgesloten bloedvat in de hersens weer open wordt gemaakt met een katheter. Dat kan blijvende invaliditeit voorkomen.

De behandeling wordt pas vanaf 2017 door zorgverzekeraars vergoed, maar meerdere academische ziekenhuizen en streekziekenhuizen lopen al vooruit en betalen de behandeling uit eigen zak. ,,In het belang van de patiënt,'' zegt woordvoerder Frank van den Elsen van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Volgen hem kan het Dordtse ziekenhuis de behandeling dit jaar alleen op werkdagen aanbieden. Mensen die op zaterdag of zondag of doordeweeks na 17.00 uur een ernstig infarct hebben, missen de boot. Ze moeten naar het Erasmus MC in Rotterdam. Waar dit wel al 24 uur elke dag kan. Ze verspelen dan wel een uur reistijd.

Praktijk
We kunnen niet anders, stelt Van den Elsen. ,,Het is nodig om voldoende mensen in de praktijk te trainen, zowel artsen als verpleegkundigen en ondersteuners. Maar ook om een goede logistiek te ontwikkelen in de samenwerking met andere afdelingen. Uiteraard hebben we dit bij het Erasmus MC allemaal bestudeerd, maar je kan het alleen in de praktijk leren. Zouden we dit als een kip zonder kop 24 uur per dag, zeven dagen per week doen, dan gaan er zeker dingen fout. Het is geen ethische afweging, maar een praktische.''

Uit internationaal onderzoek blijkt volgens hem dat patiënten sowieso in het weekend minder goede kansen hebben. Specialisten hebben dan vrij en worden vervangen door arts-assistenten.

Ingrid de Groot /AD.nl/ © AD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.