Kidnappers zwaarder gestraft dan oplichter die ze grepen

Gepubliceerd op 13 januari 2016 om 17:25

De twee vishandelaren Koos de Jong en Kees Romkes die een oplichter grepen en urenlang vasthielden, lijken een zwaardere celstraf voor 'kidpnapping' te krijgen dan hun 'slachtoffer' krijgt voor oplichting.

De officier van justitie eiste woensdag in Lelystad maanden voorwaardelijk cel tegen de 'kidnappers' terwijl de oplichter en zijn handlanger voorwaardelijke werkstraffen van 120 uur hoorden eisen.

De zaak speelde eind 2013, toen drie mannen probeerden visgroothandel De Jong uit Urk op te lichten. De mannen deden zich voor als inkopers van horecaconcern Van der Valk en kwamen grote partijen vis ophalen die ze echter niet betaalden.

Ploertendoder
Maar de vishandelaren uit Urk hadden het door en namen wraak door een van de oplichters, Renso van Z. (51), urenlang te gijzelen. Met een bijl in de hand zouden ze hebben gedreigd hem 'een kopje kleiner te maken' als de andere twee niet zouden betalen.

Ook slingerden er tijdens de 'gesprekken' al dan niet bewust een ploertendoder, een bijl en een fileermes rond. Als Van Z. naar de wc wilde ging er iemand mee om te voorkomen dat hij er vandoor zou gaan. De vissers dreigden Van Z. ook in de koelcel te gooien als er niet zou worden betaald of als de gestolen vis niet terug zou komen.
Mediator

Bizar genoeg zijn Renso van Z. en zijn maat Renato M. (50) nu redelijk 'on speaking terms' met de vishandelaren omdat ze elkaar via een mediator hebben leren kennen. Hoewel ze allevier dader en slachtoffer van elkaar zijn, hoefde de rechtszaak van hun niet meer zo nodig. Allen zijn het erover eens dat ze er zijn ingeluisd door ene Harry B. (53), de derde oplichter die Van Z. en M. voor z'n karretje spande. Harry B. had ook moeten voorkomen, werd ook gedagvaard, maar bleek ondertussen overleden.

Het Openbaar Ministerie vond de feiten echter te ernstig om alle heren te laten lopen. De twee oplichters Renato en Renso hoorden allebei 120 uur werkstraf eisen. De twee vishandelaren die eigen rechter speelden en de oplichters in de kraag vatten, hoorde zwaardere straffen eisen: vier maanden voorwaardelijk cel voor Koos de Jong en twee maanden voorwaardelijk cel voor Kees Romkes. ,,Gijzeling weegt zwaarder dan oplichting,'' aldus het OM.

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

AD.nl/ © Privefoto

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.