Khadija Arib (PvdA) gekozen tot nieuwe Kamervoorzitter

Gepubliceerd op 14 januari 2016 om 00:05

Khadija Arib (PvdA) is woensdagavond gekozen als nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. De strijd ging tussen de Kamerleden Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV), Ton Elias (VVD) en Madeleine van Toorenburg (CDA). Er moest maar liefst vier keer gestemd worden tot de definitieve winnaar bekend werd.

Bij de eerste ronde kreeg geen enkele kandidaat de meerderheid van de stemmen, dus moest er opnieuw gestemd worden. Arib won de eerste ronde. Ook bij de tweede en derde ronde kwam er geen definitieve winnaar uit de bus. Pas bij de vierde stemronde - waarbij alleen op Arib en Elias kon worden gestemd - werd bekend wie de nieuwe Kamervoorzitter wordt.

De bijzondere vergadering begon woensdagmiddag om 14.00 uur. De Kamerfracties konden ieder vragen stellen aan de vier kandidaten. Aan elk van hen was een bepaalde spreektijd toebedeeld. Na een half uur pauze konden de kandidaten de vragen beantwoorden, en beargumenteren waarom juist hij of zij de beste kandidaat voor het voorzitterschap zou zijn.

'Nepparlement'

Arib had zich voor de tweede keer kandidaat gesteld voor het voorzitterschap. Bij de vorige voorzittersverkiezing verloor Arib van Anouchka van Miltenburg (VVD), die opstapte wegens kritiek op haar functioneren, vooral in de nasleep van de Teeven-deal. De liberaal kreeg onder meer verwijten van met name D66 omdat ze niet ingreep bij de uitdrukking 'nepparlement'. Zo'n term kan volgens Arib niet in de Kamer ,,waar iedereen is gekozen'', zo zei ze begin deze maand in een interview in Buitenhof.

PVV'er Geert Wilders reageerde toen via Twitter: ,,Een Kamervoorzitter met een dubbele nationaliteit die de vrijheid v meningsuiting om zeep wil helpen? #nepkandidaat''. Arib beseft dat de PVV niet op haar zal stemmen, omdat ze ook Marokkaanse is. Maar haar familie werkt al ,,vier generaties lang keihard'' in Nederland, aldus Arib. Het is triest als mensen niet op hun kwaliteiten worden afgerekend maar op hun afkomst, zo zei de PvdA'er voor haar verkiezing.

Ook nu reageert Wilders op Twitter:  'Wat een NEPPARLEMENT! De beste kandidaat - Martin Bosma - wordt het niet en we eindigen met een Marokkaanse Kamervoorzitter. #nepparlement'

'Ontroerd'

Haar eerste reactie op de verkizing was woensdagavond kort. ,,Ik ben een beetje ontroerd'', zei Arib direct na het in ontvangst nemen van de voorzittershamer van de Tweede Kamer. Daarom zag ze van een langer betoog af. Ze zal een Kamervoorzitter zijn voor iedereen, zei ze, die zich met volle overtuiging zal inzetten en zal ,,ingrijpen waar nodig''.

Ze prees haar medekandidaten. ,,Het vraagt heel veel moed om je nek uit te steken en je te kandideren. Het brengt heel veel met zich mee, ook aan publiciteit, ook negatieve.'' Later op de avond geeft ze een persconferentie.

AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.