Onderzoek naar risico agent bij werk met vluchteling

Gepubliceerd op 14 januari 2016 om 15:06

Europese politiebonden kampen met veel vragen rond de omgang met vluchtelingen. Zo zijn er zorgen over de eigen gezondheid en veiligheid, en de politiecapaciteit en -training. Met een groot Europees onderzoek onder zo’n 800.000 dienders wil de Europese Politiebond (EPU) de situatie in kaart brengen.

Onderzoeknaarrisicoagentbijwerkmetvluchteling-2.jpgAgenten krijgen vragen over hoe ze omgaan met situaties waarin de vluchteling opdrachten zoals ’sta stil of ik schiet’ of ’ga op de grond liggen’ niet verstaat en of ze weten hoe ze moeten reageren bij aanvallen van bijvoorbeeld terroristen en extreem rechts of maatschappelijke onrust.

VEILIGHEIDSRISICO'S
„De vluchtelingenstromen brengen veiligheidsrisico’s met zich mee op het gebied van gezondheid, criminaliteit en nu ook terreur”, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de EPU en de Nederlandse politievakbond ACP. „Ik laat onze mensen niet slachtofferen.”

TWEEDE KEER
Van de Kamp zegt twee jaar geleden, toen de vluchtelingenstroom op gang kwam, de problemen waar de politie tegenaan loopt al onder de aandacht te hebben gebracht bij het Europees Parlement. Dit ging onder meer over het ongestructureerde werken en de kans dat bij een groeiende toestroom vluchtelingen heel Europa in disbalans zou kunnen raken. Hier is toen niets mee gedaan, zegt Van de Kamp. „Ik wil nog een keer blootleggen hoe de situatie is. Er is een probleem van formaat.”

ERVARINGEN
Bij de EPU zijn politiebonden uit veertien Europese landen aangesloten. Het onderzoek gaat in op de arbeidsomstandigheden en het effect van het vluchtelingenbeleid op politiemensen.

Daarnaast wordt onderzocht wat hun eigen ervaringen zijn met de omgang met vluchtelingen, of ze hiervoor voldoende opgeleid zijn, wat de effecten zijn op de samenleving, hoe het vluchtelingenbeleid er in in hun land uitziet en of ze op de hoogte zijn van de gezondheidsrisico’s. In het najaar.

Door Anne-Fleur / metronieuws.nl/xl / © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.