Nederlandse bazen lezen allang mee met mails en chats

Gepubliceerd op 14 januari 2016 om 16:48

Werkgevers in Nederland mogen allang meekijken met chat- en mailverkeer van hun werknemers. De uitspraak die het Europees Hof voor de Rechten van de Mens woensdag heeft gedaan is ,,een bevestiging van Nederlandse wetgeving", zegt een woordvoerster van de Autoriteit Persoonsgegevens, het vroegere CBP.

Volgens het hof in Straatsburg mogen werkgevers e-mails en chats bekijken die werknemers onder werktijd versturen. ,,Het is niet onredelijk dat een werkgever wil controleren dat werknemers hun werk doen", aldus het hof.

Het was een uitspraak in een zaak die was aangespannen door een man uit Roemenië. Hij werd ontslagen nadat was gebleken dat hij privéchats had verstuurd met een chatprogramma dat voor werkdoeleinden was bedoeld. Of dat is toegestaan verschilt per werkgever. Sommigen staan het binnen redelijke grenzen toe, net als het gebruik van sociale media op het werk.

In Nederland is het meekijken met mail en chat van werknemers aan voorwaarden gebonden die de privacy van de werknemer beschermen. Zo moet er voor het controleren een duidelijke aanleiding zijn, zoals het downloaden van muziek, het bekijken van porno of het bekendmaken van bedrijfsgeheimen. Het meekijken mag ook niet over een langere periode gebeuren.

Wel of geen toestemming
De werkgever mag volgens het Europees Hof alle privéberichten onder werktijd lezen, op voorwaarde dat hij de werknemer ook laat weten dat dit gebeurt. Het hof oordeelde verder dat alle communicatie die verloopt via door de werkgever verstrekte toestellen bekeken mag worden zonder toestemming.

Het is ook toegestaan om werknemers te filmen tijdens werktijd, dit mag alleen zonder toestemming als er onderzoek wordt gedaan naar ernstige misdrijven, zoals drugs dealen. MediaMarkt werd twee jaar terug al op de vingers getikt vanwege het gebruik van verborgen camera's om werknemers te controleren.

AD.nl/ © thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.