Europa start onderzoek naar omstreden Poolse wetten

Gepubliceerd op 14 januari 2016 om 16:37

De Europese Commissie (EC) gaat de recent aangenomen wetten in Polen nader bekijken. Dat heeft Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, woensdag bekend gemaakt.

Europa start onderzoek naar omstreden Poolse wetten

De Europese Commissie start de procedure omdat er zorgen zijn dat de nieuwe wetten de rechtsstaat en democratie in Polen ondermijnen. Het is de eerste keer dat Brussel zo’n procedure begint, sinds de Commissie in 2014 deze bevoegdheid kreeg.

TOEZICHT
Polen, waar in het najaar een nieuwe eurosceptische regering is aangetreden, nam recent wetten aan die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indammen. Daarnaast is de publieke omroep onder strikter politiek toezicht komen te staan. Dit is tegen de zin van Brussel.

Volgens Brussel is de rechtsstaat één van de fundamentele waarden waarop de EU is gebaseerd. „Als hoedster van de Verdragen is er voor de Europese Commissie een cruciale rol weggelegd om toe te zien op de instandhouding van de rechtstaat", aldus persvoorlichter Carolien Peeters. Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de dialoog met Polen te starten.

Timmermans onderstreept dat het onderzoek wordt geopend om de feiten boven tafel te krijgen en de situatie „meer in de diepte'' te kunnen beoordelen. Hij wil een dialoog met Polen „zonder vooruit te lopen op eventuele verdere stappen''.

BEZWAAR
De vicevoorzitter stuurde in december al twee brieven naar de Poolse regering om zijn bezwaren en die van de commissie kenbaar te maken. In felle bewoordingen antwoordde Warschau dat Brussel zich baseert op misleidende informatie en zich niet moet bemoeien met Poolse nationale situatie.

„Ik ben niet geïnteresseerd in de interne Poolse politiek, enkel en alleen in de bescherming van de rechtsstaat'', zei Timmermans. Hij zei dat het onderwerp half maart opnieuw op de agenda zal staan van de Commissie. Dan zal er ook een rapport moeten liggen van de waakhond voor de mensenrechten, de Raad van Europa, over de kwestie.

STANDAARDPROCEDURE
Een woordvoerder van de Poolse regering bagatelliseerde tegenover persbureau Reuters in een eerste reactie de stap van Brussel en noemde het „een standaardprocedure''.

Het beginnen van deze procedure kan er uiteindelijk toe leiden dat Polen (tijdelijk) het stemrecht wordt ontnomen en geen EU-gelden meer ontvangt. Deze optie kan echter alleen als die door alle EU-landen worden goedgekeurd en Hongarije heeft al laten weten die niet te zullen steunen.

Door Els Anker/ Metronieuws.nl/nieuws/Foto: ANP / Olivier Hoslet

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.