Politiebond: 'heksenjacht' op Brabantse agenten

Gepubliceerd op 16 januari 2016 om 16:29

Politiebond ANPV is woedend over de 'heksenjacht' op zes Brabantse agenten die worden verdacht van zware mishandeling. Volgens ANPV-voorzitter Geert Priem zijn de agenten al schuldig verklaard, terwijl de Rijksrecherche de zaak nog in onderzoek heeft.

heksenjachtopBrabantseagenten-1.jpg,,De arrestant was zeer agressief en zat mogelijk onder de medicijnen," zegt Priem. ,,Er waren zes agenten nodig om hem in bedwang te houden. Deze politiemensen deden gewoon hun werk."

Een 48-jarige man uit Schijndel lag begin deze week drie dagen in coma nadat hij in een politiecel in Den Bosch een hartstilstand had gekregen. Daarvoor was hij aangehouden in een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking en psychische stoornissen. Hij had zich agressief gedragen tegenover het zorgpersoneel.

Tijdens zijn aanhouding en gedurende de rit van de zorginstelling naar het politiebureau bleef de man zich verzetten. Op verzoek van het Openbaar Ministerie onderzoekt de Rijksrecherche de zaak. De agenten worden verdacht van het 'mogelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel'.

Verkeerd daglicht
Volgens Priem worden de agenten door de verdenking 'meteen als schuldige aangewezen en in een heel verkeerd daglicht geplaatst'. ,,Tevens wordt hiermee door het OM al richting gegeven aan het onderzoek," zegt de ANPV-voorzitter. ,,Kennelijk is de aanleiding van de politie-inzet niet meer van belang en wordt nu uitsluitend gefocust op de gevolgen. Dit raakt de integriteit van de hele politieorganisatie."

De politiebond vindt dat agenten en andere medewerkers met een publieke taak hun werk moeten kunnen uitvoeren zonder de angst om al op voorhand te worden 'afgerekend'. De verdenking van de zes Brabantse agenten ligt extra gevoelig na de dood van Mitch Henriquez, die afgelopen zomer overleed na hardhandig optreden van de Haagse politie.

Peter Winterman / AD.nl/ © AD/LinkedIn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.