Deur zwaait open voor zeven verdachten grote drugszaak

Gepubliceerd op 16 januari 2016 om 17:19

Het is het grootste drugsonderzoek ooit in Nederland gehouden. Aan de zaak tegen 29 verdachten werken meer dan 100 politiemensen. Maar de kopstukken zitten niet achter slot en grendel. Wegens 'persoonlijke omstandigheden' zijn zeven van hen vrij tot hun zaak dient.

Kosten noch moeite worden gespaard bij het grote drugsonderzoek, met undercoveracties tot in Curaçao aan toe. Maar waar justitie alles uit de kast trekt om de verdachten in de cel te krijgen, lijken de kopstukken net zo makkelijk weer buiten te komen. Het Openbaar Ministerie (OM) kijkt tandenknarsend toe.

Spin in het web is de 55-jarige corrupte douanier Gerrit G. uit 's-Gravenzande die naar verluidt jarenlang de Rotterdamse drugstransporten faciliteerde. Volgens betrokkenen sleepte hij er miljoenen euro's mee binnen, waarvan hij een luxe leventje leidde, met name op Curaçao.

Persoonlijke omstandigheden
Hij was één van de eerste verdachten die voorlopig werd vrijgelaten vanwege persoonlijke omstandigheden. Zijn zieke vrouw Bianca, in hetzelfde onderzoek verdacht van witwassen, is terminaal en wordt in Duitsland geopereerd. Hoewel hij tijdens een eerste vrije periode contact zou hebben gehad met een medeverdachte, hoeft hij toch niet terug de cel in.

Dan de andere zes verdachten. Utrechter André van der H. mocht naar huis in verband met medische zorg. Hij kampt naar zijn zeggen met een dubbele hernia en dreigt in een rolstoel te belanden. Bovendien is hij de enige die voor zijn zieke moeder van 82 kan zorgen. Ook voor bloemenhandelaar Willem 'Wietje' A. uit 's-Gravenzande zwaaide de gevangenispoort open. Hij zegt niet gemist te kunnen worden in zijn bloemenzaken.

Privésores
Johan V., ook wel bekend als 'de Bolle', is eveneens voorlopig vrij. Hij moet opnieuw worden geopereerd. Jimmy R. wordt in vrijheid gesteld om er te kunnen zijn voor zijn zoontje. Het ventje is getraumatiseerd na een woningoverval en is in therapie. Jan R. mag vanwege niet genoemde privésores naar huis.

De laatste die voorlopig de bak uit mag, is Berkelaar Dennis van den B., volgens justitie het beoogde doelwit van de 'vergissingsmoord' waar plaatsgenoot Rob Zweekhorst het slachtoffer van werd. Rechercheurs in de rechtszaal, sloegen steil achterover.

Vrijlating logisch
Zeven belangrijke verdachten die in vrijheid hun strafzaak mogen afwachten. Ziet de rechtbank deze mannen dan niet als zware jongens, in tegenstelling tot het OM? De Amsterdamse advocaat Sidney Smeets begrijpt de beslissingen van de rechtbank en noemt de vrijlatingen logisch.

,,Nederlandse rechters passen de voorlopige hechtenis veel te makkelijk toe en schorsen veel te weinig,'' stelt hij. ,,Waar je in de VS op verdenking van moord vrijkomt tot het proces, zit je hier voor een winkeldiefstal soms maanden vast. Het beeld dat rechters nu makkelijker zouden opheffen en schorsen, herken ik niet. Eerder het tegendeel.''

,,Ten onrechte bestaat het idee,'' reageert strafrechtdeskundige Nico Kwakman, ,,dat de verdachte na schorsing van zijn voorlopige hechtenis, niet meer in de gevangenis belandt. Dat is dus niet zo. Aan de andere kant is het in de oorsprong zo dat je vrij hoort te zijn, zolang je niet bent veroordeeld.''

AD.nl/ © AD

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.