'Ziekenhuizen werken mee aan dubieuze bloedtests'

Gepubliceerd op 16 januari 2016 om 17:33

Huisartsenpraktijken en ziekenhuizen werken mee aan twijfelachtige bloedtests door bloedafname te faciliteren in opdracht van een commercieel bedrijf, Bloedwaardentest. Klanten kunnen daar zonder verwijsbrief terecht om bloed te laten prikken, dat door het testbedrijf in een lab wordt geanalyseerd.

De claims van dit bedrijf zijn overtrokken, testuitslagen kloppen niet altijd en de toelichtingen wekken nodeloze ongerustheid. Drie redacteuren van de Volkskrant lieten hun bloed onderzoeken bij Bloedwaardentest. Daarnaast lieten ze hun bloed controleren door onafhankelijke experts.

Bloedwaardentest biedt nog tientallen onderzoeken aan. Van cholesterolmeting tot dubieuze tests voor anti-ageing en martial arts. Consumenten betalen er zelf voor. Patiënten die een verontrustende testuitslag krijgen, melden zich vaak bij de huisarts. Die verwijst zijn patiënten weer door voor nieuw onderzoek.

Flauwekultesten
Het Nederlands Huisartsen Genootschap is geen voorstander van ongericht gezondheidsonderzoek en ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is kritisch. ,,Wij zijn tegenstander van flauwekultesten'', aldus een woordvoerder. ,,Wij willen dat er zinnig en zuinig met zorg wordt omgegaan.''

Volgens de beroepsvereniging van klinisch chemici, de NVKC, is laboratoriumdiagnostiek een onbeschermd gebied. Iedereen kan een medisch laboratorium beginnen. NVKC heeft het laboratorium van het Bloedwaardentest om opheldering gevraagd.

Bron: ANP/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.