62 mensen samen net zo rijk als armste helft wereld

Gepubliceerd op 18 januari 2016 om 10:49

Er zijn 62 mensen op de wereld die samen evenveel vermogen hebben als de armste helft van de wereldbevolking bij elkaar. Dat meldt het An Economy for the 1% rapport van Oxfam Novib.

62mensensamennetzorijkalsarmstehelftwereld-2.jpgDie 62 mensen hebben samen een vermogen van 1760 miljard dollar, dus zo’n beetje evenveel als de armste helft op deze aarde. Volgens de organisatie is de ongelijkheid tussen de rijken en de rest van de wereld het afgelopen jaar enorm gegroeid.

Oxfam Novib komt met het rapport vlak voordat het World Economic Forum in Davos begint. Dat is de plek waar de economische en politieke elite van over de hele wereld deze week samenkomen. Oxfam hoopt dat die groep mensen daar meer aandacht besteedt aan de groeiende ongelijkheid.

SCHANDE
,,Het is een schande dat armoede in stand wordt gehouden terwijl extreme ongelijkheid blijft toenemen. Een belangrijke oorzaak is het perverse belastinggedrag van extreem rijke mensen en internationale bedrijven. Regeringsleiders moeten politieke moed tonen en een einde maken aan de kwalijke rol van belastingparadijzen”, zegt Farah Karimi tegen de NOS.

,,Ook via Nederland kunnen bedrijven op grote schaal belasting ontwijken. Nederland moet met andere landen samenwerken en een einde maken aan belastingparadijzen. Dat levert essentiële belastinginkomsten op die nodig zijn om armoede en ongelijkheid te bestrijden."

TREND
De groeiende ongelijkheid op de wereld is niet de enige trend die in het rapport van Oxfam te lezen valt. Zo blijkt dat het grootste gedeelte van de laagstbetaalde werknemers nog steeds vrouwen zijn. Werknemers krijgen over de hele wereld steeds minder aandeel van het nationale inkomen en overheden komen steeds meer in de problemen door massale belastingontwijking en mensen die hun kapitaal op buitenlandse banken zetten. De bezuinigingen en het verhogen van indirecte belastingen waarmee de overheden die problemen willen oplossen raken dan weer vooral mensen met een laag inkomen.

Daisy Heyer/metronieuws.nl/xl/ Foto: Colourbox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.