Geen groot azc in mijn achtertuin!

Gepubliceerd op 18 januari 2016 om 11:01

HEESCH zegt NEE tegen een GROOT AZC! zal maandagavond op menig spandoek te lezen zijn. Want Heesch ziet het niet echt zitten, een grote langdurige opvang voor vluchtelingen en daarom is een volksbetoging georganiseerd.

Geengrootazcinmijnachtertuin-2.jpegNETTE DEMONSTRATIE
Maar wel een nette, zo blijkt uit de in het dorp verspreide brief van actiegroep Te Veel, Te Lang. Geen bungelende dode varkens als protest of racistische uitlatingen op spandoeken, want ‘haatdragende, opruiende of racistische teksten/symbolen zijn uit den boze en zullen worden geweerd’, aldus de actiegroep, bestaande uit zo’n 35 bezorgde buurtgenoten. „We zijn helemaal niet tegen vluchtelingen, maar zouden wel graag een kleinere opvang zien, dat past beter bij het dorp en zorgt voor betere integratie.”

GEEN DODE VARKENS
Buurtgenoot Harm Ruijs vergelijkt het met een grote camping in Frankrijk. „Als je daar met 500 Nederlanders naast elkaar zit, raak je alleen met elkaar in gesprek.” Anders wordt het wanneer je met twee gezinnetjes op de camping staat, „dan zoek je juist contact met de lokale bevolking.” Hij benadrukt dat het betoog geen extreem karakter heeft. De dode varkens die vorige week werden ingezet als protest, verafschuwt hij. „Dat keuren wij als buurt af, we weten niet wie het waren.” Geen Heeschenaren in elk geval, is zijn verwachting. „Hoe extremer zulke uitingen zijn, hoe verder weg ze vaak wonen.”

VAN 78 NAAR 500?
Toen het dorp dat zo'n 12.000 inwoners telt, onlangs hoorde dat 500 vluchtelingen voor tien jaar ‘bij hun om de hoek’ zouden komen, schrok Ruijs wel even: de gemeenteraad zei eerder nog dat het om 78 mensen ging voor maximaal drie jaar. Hij woont in een buurt aan de rand van het dorp, aan een rustig zandpad. „De sociale controle is enorm, ik weet precies wanneer de buurman de hond uitlaat.” Met 500 continu roulerende asielzoekers in zijn achtertuin, want daar komt het azc zoals het er nu uitziet, verandert dat. „Je hebt dan geen flauw idee meer wie er woont, de sociale controle is weg.” Ze willen de vluchtelingen als dorp op een nette manier helpen, dat staat voorop, „maar dan mag er nu wel naar ons als buurt worden geluisterd.”

PRACHTIG DORP
Het betoog, Ruijs vindt demonstratie of protest 'te heftig' klinken, is bedoeld om een gesprek te starten met de burgemeester, gemeenteraad en het COA. Hij verwacht best wat mensen maandagavond, in elk geval bijna de hele buurt en bijval van het dorp, en om alles goed te laten verlopen, is al met de politie overlegd over de verkeersveiligheid. Gekozen is voor het gemeentehuis De Misse, „aan een autovrij plein en waar de raadsleden bijeen zullen komen.” Heesch is een prachtig dorp, besluit hij. „Vluchtelingen zijn absoluut welkom, maar wel in kleinere, beter integreerbare groepen, zodat het voor ons allemaal een win-winsituatie wordt.”

Er zijn ook dorpsgenoten die een groot azc juist toejuichen. De Facebook Community ‘Vluchtelingen Welkom in Oss en Heesch’ is daar het bewijs van, maar een tegenreactie op het betoog, ligt niet in de planning. „We houden ons op de achtergrond.”

Iris Hermans/ © metronieuws.nl/xl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.