VN-klokkenluider kindermisbruik CAR in ere hersteld

Gepubliceerd op 18 januari 2016 om 13:46

Een VN-medewerker die een rapport over kindermisbruik door vredesmilitairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek naar buiten bracht is in ere hersteld.

De Zweed Anders Kompass werd begin vorig jaar geschorst en dreigde ontslagen te worden omdat hij de vertrouwelijke documenten naar de Franse autoriteiten had gelekt, schrijft de Britse krant The Guardian.

Kompass lekte het rapport over misbruik door Franse troepen omdat hij dacht dat er geen actie op het misbruik werd ondernomen. Volgens het VN-rapport maakten Franse militairen zich schuldig aan aanranding en verkrachting van ongeveer tien zwerfjongens. De militairen gaven voedsel en geld aan de jongens.

De Zweed, die de afgelopen negen maanden was geschorst, kreeg een paar dagen geleden een brief met daarin de mededeling dat de interne onderzoekscommissie hem had vrijgesproken. "Ik ben opgelucht en verdrietig. Het is nog steeds een raadsel waarom de VN-leiding mij dit heeft aangedaan, terwijl ze wisten hoe slecht de organisatie met dit soort zaken omgaat", zegt Kompass tegen The Guardian.

Eerder concludeerde een onafhankelijk rapport al dat Kompass niets fout had gedaan met het doorspelen van de informatie aan de Fransen.

Burgeroorlog

Het misbruik vond plaats tussen december 2013 en juni 2014. Zo'n tweeduizend Franse militairen waren toen in het land voor een vredesmissie tijdens de burgeroorlog.

Vorige maand werden in Parijs vier militairen gehoord in verband met de zaak.

NOS.nl/ © VERENIGDE NATIES

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.