'Excellente scholen willen af van bureaucratie en taalexamens'

Gepubliceerd op 18 januari 2016 om 14:57

Scholen die zeer goed presteren, willen af van bureaucratie en de huidige taalexamens.

Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Trouw onder deze onderwijsinstellingen. Vandaag geeft de onderwijsinspectie 130 scholen het predicaat 'excellente school', 24 meer dan vorig jaar.

Deze scholen mogen, als ze twee jaar achter elkaar goed hebben gescoord, afwijken van regels en wetgeving. Twee van de drie scholen die daarvoor nu al in aanmerking komen, hebben voorstellen ingediend bij het ministerie.

Basisschool

De basisscholen willen vooral de bureaucratie verminderen. Zo moeten ze vierjarenplannen schrijven die volgens hen in de praktijk al snel achterhaald blijken. Schoolleiders zeggen in de krant dat het meerjarige schoolplan in de bureaula terechtkomt of spreken van een overbodige exercitie.

Middelbare scholen stellen vaak voor om de examens voor de moderne vreemde talen aan te passen. Veel scholen willen het examen Engels vervangen door een internationaal erkend Cambridge- of Anglia-certificaat.

Duits en Frans

Scholen bieden het halen van deze certificaten sowieso al steeds vaker aan aan hun leerlingen. Dat maakt het makkelijker om aangenomen te worden op buitenlandse opleidingen. Het niveau van die certificaten ligt volgens de scholen hoger dan bij de gewone examens.

Er is nog een ander voordeel, legt een van de schoolleiders uit. "Het centraal examen bestaat vooral uit tekst verklaren, terwijl in onze visie communiceren - spreken, schrijven - veel wezenlijker is voor de toekomst van onze leerlingen", zegt onderwijsdirecteur Marij Dings van het Valuas College in Trouw.

Verschillende scholen willen niet alleen internationaal erkende certificaten voor Engels, maar ook voor Duits en Frans.

NOS.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.