Agent deelt verdriet nadat peuter (2) stikt in een druif

Gepubliceerd op 18 januari 2016 om 15:58

Een peuter die dreigde te stikken in een druif op het verjaardagsfeestje van zijn broertje staat voor altijd in het geheugen van een agent uit Purmerend gegrift. Hij deelde het aangrijpende moment gisteren op Facebook. Tot zijn grote verdriet kon hij niets meer doen, het jongetje overleed.

Agentdeeltverdrietnadatpeuter2stiktineendruif-3.jpgHij heeft meteen door dat het echt goed mis is, als de centralist belt. Het jongetje van nog geen twee jaar oud was op dat moment aan het stikken in een druif. Het kind zou blauw aanlopen en aanwezigen kregen de druif niet uit de keel.

De agent arriveert als eerste, poogt het kind te redden, tot een ambulancebroeder op zijn schouder tikt. Niet veel later hoort hij hem zeggen 'sorry mannetje, ik kan je niet meer helpen'. ,,Voor mij kwamen deze woorden aan als een mokerslag. Ik kon mij dan ook niet voorstellen hoe het bij de moeder binnen zou komen, als er al iets binnenkwam. Ik bleef kalm en sprak met de moeder van het zojuist overleden mannetje. Ik legde mijn arm om haar heen en keek haar aan. Zij keek naar de grond en balde haar vuisten. Verder niets."

Vorkje
De agent schrijft dat hij eenmaal thuis eerst alle druiven in huis in tweeën heeft gesneden, voor hij bij zijn eigen dochters gaat kijken. ,,Ik heb zitten denken wat ik anders had kunnen doen, wat ik misschien anders had moeten doen. Had ik een vorkje moeten pakken en moeten proberen de druif eruit te harken? Had ik heel hard in de neus moeten blazen dat de druif er wellicht zou uitspringen? Ik denk dat die nacht wel 100 verschillende oplossingen in mijn hoofd zijn gepasseerd."

Pas als de overlijdenskaart op het politiebureau binnenkomt, komen de tranen. ,,Ik voelde mijn maag draaien. Op de achterzijde van de kaart stond de foto van het mannetje. Dit was mijn breekpunt, ik begon te huilen en ben daar zeker een uur of twee mee doorgegaan."

Samen met collega's neemt hij afscheid van het jongetje. ,,We kregen te horen dat de moeder van het mannetje van beroep verpleegster is en de slingers er hingen ter voorbereiding van het verjaarsfeestje van haar andere zoon die, op de bewuste dag, jarig was. Dit maakte het natuurlijk allemaal nog extra wrang."

Zeven jaar
Het is inmiddels zeven jaar geleden, maar voelt voor de agent die anoniem wil blijven als de dag van gisteren. ,,Het heeft deze agent flink aangegrepen. Hij heeft zijn verhaal onlangs geschreven", weet een woordvoerder van de politie Noord-Holland. ,,We hebben sinds kort facebookpagina's voor veel politieteams opgezet, omdat we graag willen laten zien wat we meemaken. Omdat we zeven jaar geleden nog niet van deze platformen hadden, heeft deze collega zijn verhaal nu gedeeld."

Hij vervolgt: ,,We krijgen heel veel reacties. Het verhaal is niet alleen aangrijpend, het laat ook zien waarom we soms over een fietspad rijden met zwaailichten."

AD.nl/ © Politie Purmerend.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.