Ex-ambtenaar Rotterdam sluisde 1,5 miljoen weg

Gepubliceerd op 19 januari 2016 om 10:33

Rotterdam wil 1,5 miljoen terughalen bij voormalig ambtenaar Nico van de V. Door middel van valse facturen en schimmige constructies werd het geld doorgesluisd naar het bedrijf van de ambtenaar. De gemeente wil dat geld terugvorderen.

ExambtenaarRotterdamsluisde15miljoenweg-1.jpgDe fraude vond plaats tussen eind 2009 en eind 2011. Dankzij een klokkenluider kwam de zaak aan het rollen. Accountantskantoor KPMG onderzocht de meldingen en kwam tot de conclusie dat er in die periode een groot aantal valse facturen is ontvangen en betaald. De gelden waren bestemd om jeugdwerkloosheid aan te pakken.

Rotterdam stelt dat de facturen vals waren, omdat er geen werkzaamheden tegenover stonden. Ook de rechter oordeelde dat er onduidelijkheid bestaat over de geleverde diensten. Hij bestempelde de omschrijving op de facturen als ‘weinig concreet’. De rechter oordeelde dan ook dat Nico van de V. de 1,5 miljoen euro moet terugbetalen.

'Slechts 4,5 ton'

Van de V. zelf laat tegenover het AD weten dat hij het niet eens is met het oordeel van de rechter en heeft hoger beroep aangetekend. Volgens hem is er slechts vierenhalve ton overgemaakt naar zijn bedrijf en dat daarvoor weldegelijk tegenprestaties zijn geleverd. „Zoals bijvoorbeeld het opzetten van een project om mensen met psychische problemen aan het werk te helpen.”

Volgens de voormalige ambtenaar had hij schriftelijke toestemming van zijn toenmalige leidinggevende om een eigen bedrijf op te starten voor adviezen in sociale zekerheid. „In de jaren daarna heb ik mijn werkzaamheden van dit bedrijf opgebouwd en de werkzaamheden voor de gemeente afgebouwd.”

'Gemeente zelf fout'

De ambtenaar slaat terug door te beweren dat de gemeente zelf verkeerd omspringt met geld. Hij zegt dat de gemeente 1,3 miljoen euro subsidie van het Rijk voor jeugdwerkloosheid heeft gebruikt om tekorten op te vullen.

Volgens de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser (financiën) is dat onzin. Het geld is gebruikt om een regionaal steunpunt tegen jeugdwerkloosheid op te zetten.

Job Halkes/ Metronieuws.nl/ © ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.