Asielzoekers willen vaker terug naar huis

Gepubliceerd op 19 januari 2016 om 10:56

Niet lang geleden konden asielzoekers in Nederland binnen zes weken met hun asielprocedure beginnen. Nu duurt dit minstens een half jaar.

Asielzoekerswillenvakerterugnaarhuis-1.jpgDat is zo lang dat steeds meer asielzoekers ervoor kiezen om vrijwillig terug te keren naar huis.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is het aantal asielzoekers dat er zelf voor kiest om terug naar huis te gaan vooral in de laatste maanden gestegen. In totaal wilden bijna 3000 asielzoekers zelf weg, in 2014 waren dit nog 2269 mensen.

Irak

Opvallend is het aantal Irakezen dat in de laatste twee maanden van 2015 besloot om terug te keren. In twee maanden tijd meldden zich 69 Irakezen zich bij het IOM om hun terugkeer te regelen.

Die stijging komt volgens het IOM vooral omdat de asielprocedure door het grote aantal vluchtelingen inmiddels zo lang duurt. Die tijd hebben Irakezen niet omdat ze hun gezin niet zo lang alleen achter kunnen laten zonder inkomen.

Zelfmoord

Afgelopen weekend pleegde een Iraakse man in het azc in Alphen aan den Rijn zelfmoord. De 30-jarige man zou uit wanhoop een einde aan zijn leven hebben gemaakt. Hij wilde terug naar huis om zijn gezin te helpen maar moest eerst een afspraak maken met het IOM voordat hij zijn paspoort terug zou krijgen.

Wie in Nederland asiel aanvraagt moet zijn paspoort inleveren en krijgt dit pas terug wanneer er een verblijfsvergunning is afgegeven of als iemand vrijwillig vertrekt. Die vrijwillige vertrekregeling wordt begeleid door het IOM.

In totaal kwamen er meer dan 47.000 asielzoekers naar Nederland. Het aantal mensen dat na het aanvragen van asiel in Nederland besluit vrijwillig terug te keren is dus relatief gering.

Rens Oving/ Metronieuws.nl/ Foto:ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.