Ministerie adviseerde: vooral 'geen excuses' aan Maat

Gepubliceerd op 20 januari 2016 om 14:54

Na het wegsturen van anatoom George Maat was het ministerie Veiligheid en Justitie er alles aan gelegen om de affaire snel te laten doodbloeden.

Een gesprek tussen de minister en George Maat in september 2015 was vooral daarop gericht. Doel was om vooral géén excuses aan te bieden. Het ministerie wilde vooral dat Kamerleden en de media de affaire niet voortdurend zouden oprakelen. Tevergeefs.

Dat blijkt uit de interne memo die minister Ard van der Steur voorafgaande aan het gesprek in september 2015 van zijn ambtenaren kreeg. Hierin staat wat de minister wel en niet moet zeggen tegen Maat.

De minister moest Maat tevredenstellen en vooral de boel sussen. ,,Doel van het gesprek is om 'de kou uit de lucht te halen' in de relatie met prof. Maat en om te zorgen het onderwerp niet steeds in de media en door Kamerleden wordt opgerakeld,'' staat in het memo.

Alsnog excuses
De minister bood vorige week alsnog excuses aan aan Maat, maar dat was bij het eerste gesprek in september vooral niet de bedoeling. De minister kreeg toen als instructie: ,,Geen excuses aanbieden. U neemt uw woorden niet terug, maar plaatst ze wel in de juiste context. Uw eerdere reactie was ingegeven door gevoelens en reactie van nabestaanden.''
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het memo typerend voor de gang van zaken: ,,Zo gaat dit dus.''  

Lezing
George Maat werd weg gestuurd nadat een lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers uitlekte. Nadien bleek dat er bij de politie geen goede regels bestaan voor dergelijke lezingen en dat Maat weinig was te verwijten. Toen was de anatoom al publiekelijk afgeserveerd door de minister. Op dit moment debatteert de Tweede Kamer over de kwestie en de vraag waarom minister Van der Steur diverse onderzoeken en brieven over deze affaire maandenlang achterhield.

Koen Voskuil en Jeroen de Vreede/ AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.