Ouders starten klassen voor hun gehandicapte kinderen

Gepubliceerd op 20 januari 2016 om 14:41

Ouders van zwaargehandicapte kinderen willen dat hun kind tóch onderwijs krijgt en richten daarom zelf klassen op in gewone scholen. Hun kinderen zijn anders aangewezen op de dagopvang, maar daar leren ze niks. Staatssecretaris Dekker is enthousiast en wil ouders helpen.

Oudersstartenklassenvoorhungehandicaptekinderen-1.jpgInmiddels zijn op diverse plaatsen in het land dertien klassen gestart en zijn er tien in oprichting. Ouders beginnen de klassen omdat ze willen dat hun kinderen niet alleen zorg krijgen, maar ook aangespoord worden om te leren. Op het speciaal onderwijs kunnen ze niet terecht vanwege hun te lage niveau. Daarom zijn ze ontheven van de leerplicht en komen ze terecht op een dagopvang. Daar krijgen ze wel zorg, maar geen onderwijs.
 
In gewone scholen worden lokalen gehuurd om in kleine klassen zorg en ook onderwijs aan te bieden. Ze maken op hun eigen niveau rekensommen, oefenen woorden en leren letters herkennen. Leerlingen van de reguliere klassen mogen helpen, bijvoorbeeld met voorlezen. 

Reguliere klassen
Als de gehandicapte kinderen het aan kunnen, draaien ze ook lessen mee in de reguliere klassen. Het contact met 'gewone' leerlingen haalt het beste in deze zwaar gehandicapte kinderen naar boven, constateert hoogleraar orthopedagogiek Wied Ruijssenaars. ,,Ze trekken zich op aan leeftijdsgenoten.'' De leerlingen krijgen er de begeleiding die ze nodig hebben; van fysiotherapeuten tot en met logopedisten. 

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) helpt ouders de speciale klassen op te richten binnen gewone scholen. ,,We willen dat kinderen met en zonder handicap samen opgroeien en dat het vanzelfsprekender is elkaar te ontmoeten,'' verklaart directeur Ingrid Tuinenburg. 

Brandbrief
In de praktijk blijkt het lastig de speciale klassen van de grond te krijgen. Omdat de kinderen een leerplichtontheffing hebben, moeten ze van zorggeld rondkomen. Voor onderwijs krijgen de stichtingen geen geld. 

De ouders en gemeenten Ridderkerk en Schijndel schrijven een brandbrief aan de betrokken ministeries, waarin ze vragen om één geldpot en een minder harde grens voor de mate waarin gehandicapte kinderen kunnen leren. ,,Het is niet meer van deze tijd om te zeggen dat kinderen niets kunnen leren. Ook kinderen onder die leerplichtgrens kunnen leren lezen. Daar moet geld voor komen,'' verklaart de Schijndelse wethouder Menno Roozendaal. 

Enthousiasme
De oproep vindt gehoor in de Tweede Kamer. PvdA-Kamerlid Loes Ypma heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) opgeroepen de weg vrij te maken voor deze klassen. Diverse Kamerleden vinden dat de geldstromen tussen zorg en onderwijs helderder moeten worden. 

Staatssecretaris Dekker laat weten enthousiast te zijn over de speciale klassen. Hij wil de leerplichtregels niet aanpassen, maar wel meedenken om 'ruimte te maken zulke initiatieven een handje te helpen'. 

Ellen van Gaalen/ AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.