Politie bezoekt burgers die zich op social media kritisch uitlaten over vluchtelingenopvang

Gepubliceerd op 21 januari 2016 om 11:36

Kritische twitteraars kunnen voortaan een bezoekje van de politie verwachten. Althans, wanneer die tweets kritisch zijn over vluchtelingenopvang.

Politiebezoektburgersdiezichopsocialmediakritischuitlatenovervluchtelingenopvang-1.jpgDat stelt het tv-programma Eenvandaag. De politie houdt de social media goed in de gaten. Vooral wanneer in een gemeente een inspraak- of informatie-avond over de komst van een azc is gepland. Haatzaaiïng en opruiïng zijn verboden, maar de grens tussen dat en de vrijheid van meningsuiting is niet altijd duidelijk.

Dat een informatiebijeenkomst over de komst van een azc een bedreiging kan zijn voor de dorpsrust, is inmiddels bekend. Geldermalsen, Steenbergen en Heesch kunnen er over meepraten. Autoriteiten zoeken naar manieren om protesten niet te laten ontsporen, en de politie heeft er wellicht een gevonden: kritische twitteraars of Facebookers volgen. Volgens Eenvandaag kregen verschillende twitteraars of Facebookgebruikers het afgelopen jaar een politieagent op bezoek naar aanleiding van uitlatingen die zij eerder op sociale media deden.

Waar eindigt de vrijheid van meningsuiting en waar start opruien en haatzaaien? Kennelijk mag de politie dat zelf beoordelen. Districtschef IJsselland Arjan Mengerink ziet in Eenvandaag het probleem niet zo, al geeft hij ook eerlijk toe dat de politie nog wat moet wennen aan de nieuwe praktijk. ‘Wanneer iemand echt over de schreef gaat, kan hij worden aangehouden maar negen van de tien keer willen we duidelijk maken wat het effect van zo’n bericht kan zijn’, verklaart de politiechef de bezoekjes aan huis. Volgens Mengerink overschrijdt iemand de grens met een bericht ‘als een ander daar iets uithaalt waardoor die strafbare feiten wil gaan plegen’.

Het gaat ook wel eens mis. In EenVandaag vertelt de journalist Huub Bellemakers over de tweet die hij in oktober stuurde: ‘Morgen protesteren in Zeist. Bivakmuts op. Wij burgers pikken dit niet meer   Bellemans’ tweet was gericht tegen het Nederlands elftal en de KNVB. En aangezien de voetbalbond is gevestigd in Zeist, en diezelfde avond ook protesten tegen een azc in Woerden plaatsvonden, stuurde Bellemans dit grappig bedoelde tekstje. Hij vergat alleen dat er ook een azc in Zeist gevestigd is. De volgende dag stond de politie op de stoep.

Volgens Eenvandaag zijn er de afgelopen maanden heel wat mensen thuis opgezocht door de politie. ‘Heel wat mensen’ is weliswaar vaag. Waren het er tien of tweehonderd? Maar het verschijnsel is zorgelijk. De toelichting van politiechef Mengerink stemt ook niet optimistisch. Kennelijk beseft hij niet dat de politie met de visites onschuldige burgers intimideert. Wanneer de politie er een gewoonte van maakt om burgers naar aanleiding van hun kritische maar volstrekt rechtmatige mening thuis op te zoeken, te intimideren, wordt een grens overschreden. Deze DDR-praktijken passen echt niet in een vrij land.

(Bron: Eenvandaag)/ Politalk.nl/ (Foto: pixabay.com)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.