Flexteam van politie ingezet rond azc's en bij grens

Gepubliceerd op 22 januari 2016 om 11:20

Bij asielzoekerscentra in Nederland en aan de grens worden vanaf vrijdag de zogeheten Flexibele Interventie Teams (FIT) van de politie ingezet om mensenhandelaars op heterdaad te betrappen.

Flexteamvanpolitieingezetrondazcsenbijgrens-1.jpgDe kans dat die worden veroordeeld neemt daardoor toe. Zo'n honderd politiemensen worden ingezet bij in totaal vier zogenoemde teams. Dat meldt de politie vrijdag.

,,Met de toename van het aantal mensen dat naar Nederland komt, stijgt waarschijnlijk het aantal gevallen van mensensmokkel en mensenhandel'', aldus projectleider Maikel Dop. ,,Om hier te komen, maken veel mensen gebruik van smokkelaars.''

De nieuwe patrouilleteams zijn een reactie op misstanden die uit de opvangcentra naar buiten komen en de maatschappelijke onrust daarover. In en rond azc's in Nederland zijn bendes actief die mensen ronselen voor prostitutie en illegale arbeid.

Volgens Paul van Musscher, die verantwoordelijk voor vluchtelingen en de aanpak van migratiecriminaliteit is bij de Nationale Politie kan het team direct in actie komen bij verdachte omstandigheden. Ook meldt Van Musscher aan de Volkskrant dat daarbij Arabisch sprekende agenten worden ingezet om de communicatiekloof tussen de Nederlandse politie en de vluchtelingen te dichten. ,,Veel vluchtelingen zijn van origine bang voor de politie, het helpt als je ze in hun eigen taal benadert'', aldus Van Musscher.

Mensensmokkel
De politie beschikt dankzij automatische nummerplaatidentificatie al over 430 kentekens van mogelijke ronselaars. Zodra het camerasysteem een van die voertuigen herkent, wordt er een interventieteam op af gestuurd. Dat bestaat uit speciaal getrainde agenten die signalen van mensensmokkel goed kunnen oppikken.

De politie gaat ook harder optreden tegen autochtonen die vluchtelingen lastigvallen of hun komst met geweld onmogelijk proberen te maken. De flexteams gaan mensen die bijvoorbeeld inspraakavonden verstoren volgens de krant intensiever opsporen en volgen.

Bron: AD.nl/ © ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.