Een dag zonder internet, kan jij het?

Gepubliceerd op 25 januari 2016 om 15:03

Tieners hebben tegenwoordig de hele wereld binnen handbereik. Letterlijk. Want maar liefst 94% van de Nederlandse 12- t/m 17-jarigen heeft een smartphone, blijkt uit cijfers van Mijn Kind Online.

Eendagzonderinternetkanjijhet-1.jpgMet snelheden die een paar jaar geleden nog ondenkbaar waren, surfen ze het hele wereldwijde web over. Voor veel pubers is een dag zonder internet dan ook bijna onmogelijk.

Kinderpsychologe Yekaterina Murashova doet onderzoek naar het internetgebruik onder jongeren. Volgens Murashova is de jeugd van tegenwoordig niet in staat zichzelf te vermaken en gebruiken tieners nog maar zelden hun verbeelding.

Om haar hypothese te testen vroeg ze 68 tieners tussen de 12 en 18 jaar om zich acht uur lang zonder technologie te vermaken. Dat betekent dus geen televisie, geen computer, geen spelcomputer of smartphone. Ze mochten wel lezen, schrijven, muziek maken, schilderen, knutselen, zingen, wandelen en nog veel meer. 

Omdat het er puur om ging dat ze zichzelf konden vermaken, was er ook geen interactie met anderen. Gedurende het experiment mochten de respondenten wel met bijvoorbeeld de buschauffeur of caissière praten. We zetten de resultaten voor je op een rij.

1 Angstig, misselijk en duizelig
Nagenoeg alle deelnemende tieners gaven gedurende het experiment aan zich angstig, misselijk en duizelig te voelen. Het overgrote deel zei ook last te hebben van opvliegers. 

2 Paniekaanvallen en suïcidale gedachten
Vijf tieners zeiden gedurende de acht uur zonder internet last te hebben van paniekaanvallen. En maar liefst drie pubers hadden tijdens het experiment suïcidale gedachten.

3 Slechts drie tieners hielden het acht uur vol
Van alle 68 deelnemers hielden slechts drie tieners het acht uur vol zonder toegang tot internet. De rest haakte vroegtijdig af. 

4 Niet leven zonder internet
Na het experiment werden er een aantal vragen aan de pubers gesteld. Zeker 51 van 68 participanten gebruikte hierbij termen die vaak geassocieerd worden met een verslaving. Zo zeiden veel tieners niet te kunnen leven zonder internet, ervan afhankelijk te zijn en gaven ze zelfs aan een dwangmatige gebruiker te zijn. 

Maar gelukkig is er ook goed nieuws! Zes deelnemers besloten na het experiment op eigen houtje nog een keer acht uur door te brengen zonder internet en dat ging een stuk beter. Na twee of drie pogingen wisten de meesten een dag offline te leven. Afkicken kan dus wel! 

Wij zijn benieuwd of jullie in staat zijn om een dag zonder internet door te brengen. Kan je werkelijk een hele dag niet Facebooken, appen en foto's delen via Instagram? Vul de poll in!

 Puck Roest/© Metronieuws.nl/xl


 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.