Moeder IS-strijder: "Ik ben egoïstisch, maar ik heb liever dat mijn zoon er niet meer is"

Gepubliceerd op 25 januari 2016 om 16:01

De Amerikaanse nieuwszender CBSN zendt morgen de documentaire 'Molenbeek: Terror Recruiting Ground' uit, waarin ze willen nagaan waarom Molenbeek een broeihaard van jihadi's is.

MoederIS-strijderIkbenegostischmaarikheblieverdatmijnzoonernietmeeris-1.jpgDe moeder van een Brusselse jihadi, die op zijn 18e naar Syrië vertrok en er ook sneuvelde, getuigt over hoe haar zoon werd geronseld. "Ik haat ronselaars", zegt Geraldine Henneghien. "Ze hebben de moed niet om zelf naar Syrië te gaan, maar ze hebben wel de moed om jongeren erheen te sturen."

"Anis was een vriend van iedereen. Hij was een heel normale jongen en hij vertelde elke dag grappen", zegt Geraldine Henneghien. "Wanneer er iets mis ging op school, zei hij altijd: 'Ik moet helpen'. Dat was mijn zoon."

In 2013 veranderde Anis. Hij ging naar een nieuwe moskee, begon vijf keer per dag te bidden en was vaak verwikkeld in discussies over de Koran met zijn vader. In januari van 2014 vertrok hij naar Syrië om nooit meer terug te keren.

"Hij zei me een keer 'Mama, ik wil terug naar België komen, dus koop mij alstublieft een ticket naar ergens anders'", vertelt Geraldine aan CBSN. "Ik heb hem gezegd dat ik een ticket zou kopen naar waar hij wou. Twee uur later belde hij mij en zei hij dat hij nooit meer zou terugkomen en dat hij daar zou blijven bij zijn broeders."

Volgens Geraldine luisterde IS de telefoongesprekken van haar zoon af, zodat ze konden ingrijpen als hij wou vertrekken. "Sommigen zeggen dat het gemakkelijk is om te vertrekken. Ik zeg van niet. Het is niet gemakkelijk om terug te keren", aldus Geraldine.

Een jaar na zijn vertrek, kreeg Geraldine het nieuws dat haar zoon was overleden. "Ik ben blij dat hij gestorven is, want ik kon niet slapen toen hij daar was. Ik dacht elke dag aan hem en vroeg me af wat hij aan het doen was. Ik ben egoïstisch, maar ik heb liever dat mijn zoon er niet meer is."

De volledige documentaire wordt vannacht om 2 uur uitgezonden op CBSN

http://www.HLN.be/ Anis © CBSN

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.