IS beraamt "grootschalige nieuwe aanslagen" in Europa

Gepubliceerd op 25 januari 2016 om 16:27

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is bezig met de voorbereiding van grote, nieuwe aanslagen in lidstaten van Europa. Daarvoor waarschuwt Europol-directeur Rob Wainwright in een nieuw rapport.

ISberaamtgrootschaligenieuweaanslageninEuropa-1.jpgVolgens analisten van het samenwerkingsverband van de politiediensten in de EU loopt Frankrijk daarbij het grootste risico.

Europol presenteerde vandaag een onderzoek tijdens een bijeenkomst met ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de Europese lidstaten in Amsterdam. "We hebben alle reden om aan te nemen dat IS, of andere religieus geïnspireerde terroristen, ergens in Europa een aanslag zullen plegen, in het bijzonder in Frankrijk", luidt de belangrijkste conclusie uit het rapport.

"Het doel zal zijn om zo veel mogelijk burgerslachtoffers te maken." Dat komt nog eens bovenop de dreiging van lone wolves, waarschuwt het rapport. Die is niet afgenomen.

Dat idee wordt volgens Europol versterkt door "sterke aanwijzingen dat er een andere reeks aanvallen zouden plaatsvinden in de EU, waarschijnlijk in Frankrijk of in België, maar die werden verijdeld door de activiteiten van de politie na de aanslagen van Parijs."

De Europese ministers spreken in Amsterdam over het vluchtelingenprobleem, over de toenemende polarisatie in de lidstaten en het belang van het delen van informatie door inlichtingen- en opsporingsdiensten in de strijd tegen terroristen. Dat laatste kan beter, concludeert Europol.

Dreiging Groot-Brittannië

De voorspelling komt een dag nadat IS een nieuw filmpje publiceerde waarin de terreurorganisatie een dreigement uitspreekt tegen Groot-Brittannië. De Britse premier Cameron heeft een onderzoek ingesteld naar het filmpje, zei zijn woordvoerder vandaag. Ook noemde ze het filmpje propaganda en zei ze dat IS "in verval is en zich terugtrekt."

In de nieuwe video leggen de daders van de aanslagen in Parijs een laatste verklaring af. Drie van hen snijden vervolgens een gevangene het hoofd af. Een vierde schiet een gevangene dood.

In een laatste scene is de Britse premier David Cameron te zien die in een toespraak over de aanslagen in Frankrijk zegt: "We zijn met jullie, verenigd." IS antwoordt met een tekst die over de clip heen is gemonteerd: "Degenen die in de rangen van de ongelovigen staan, zullen het doelwit zijn van onze zwaarden en in vernedering vallen."

http://www.HLN.be/ © photo news

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.