Keulse politie wordt moedeloos: ongeziene inzet, amper resultaten

Gepubliceerd op 26 januari 2016 om 15:17

Na de massa-aanranding tijdens de nieuwjaarsnacht kampt de Keulse politie met een enorme kostenlast. Het andere werk blijft voorlopig liggen, zo wordt binnen de politie gemopperd.

Keulsepolitiewordtmoedeloosongezieneinzetamperresultaten-1.jpgEén op de tien Keulse rechercheurs werkt op de zaak, maar de uitkomst van hun werk is voorlopig zeer bescheiden. Verdachten zijn moeilijk te identificeren en het ziet er naar uit dat slechts weinigen zullen berecht worden. Maar de politieke druk is zo groot, dat het kosten-batenplaatje er niet toe doet. Dat meldt Der Spiegel.

De vermeende broers Farouk en Abderrahmane B. kwamen de voorbije weken vaak in het vizier van de politie. De asielzoekers uit Algerije kwamen sinds eind november wegens een gevecht, zakkenrollen en autodiefstal in aanraking met de onderzoekers. Een op nieuwjaarsnacht in het station van Keulen gestolen gsm deed hen achter de tralies belanden. Het toestel werd volgens het parket gestolen van een 54-jarige vrouw die werd aangerand.

30 verdachten
De vermeende broers B. - de onderzoekers zijn nogal sceptisch over de vermeende relatie - zijn de eerste van momenteel ongeveer 30 verdachten, die zonder twijfel in verband met de aanvallen op vrouwen kunnen worden gebracht. Maar veroordeeld zijn ze nog lang niet.

"We hopen dat de verklaringen van de verdachten ons vooruit helpen", zegt een ambtenaar.

Love Parade
De Keulse politie zette nooit eerder zoveel personeel en materiaal in. In Duitsland werd nog nooit dergelijke inspanning geleverd voor de vervolging van seksuele delicten. Niet minder dan 120 officieren werken aan het feitenonderzoek, een derde meer dan na de ramp tijdens de Love Parade in 2010. Daarbij vielen in Duisburg 21 doden en 510 gewonden.

Sebastian Fiedler, voorzitter van de politiebond van Noordrijn-Westfalen, verduidelijkt: "Elke tiende Keulse rechercheur werkt nu aan de zaak, waardoor het andere werk blijft liggen".

Symbolische opdracht
De massale inzet van mensen en middelen enerzijds en de luttele onderzoeksresultaten anderzijds zorgen voor wrok bij heel wat agenten. Ze hebben het gevoel als veegmachine ingezet te worden, dat ze een symbolische opdracht hebben die binnen een politieke agenda past maar weinig zoden aan de dijk brengt.

De politieke druk is dan ook enorm. Haast alle verdachten zijn asielzoekers. Dat zorgde voor een verhit politiek debat en liet de hele wereld het beleid van Angela Merkel afvallen.

Van de rechercheus wordt verwacht dat ze de woorden van justitieminister Heiko Maas hard maken. Die stelde dat alle overtreders geïdentificeerd en vervolgd zullen worden. Tot op heden zijn hooguit enkele voorwaardelijke straffen uitgesproken.

Duizend slachtoffers, duizenden getuigen
De opdracht is dan ook immens. Eerst moeten de onderzoekers meer dan 1000 mensen ondervragen die beweren dat ze die nacht in de buurt van het Keulse station het slachtoffer werden van een misdrijf. Voor bijna 500 onder hen gaat het om seksuele misdrijven. Daarnaast zijn er volgens deskundigen duizenden getuigen.

Scheel kijken
Vandaag zijn 313 speciaal opgeleide agenten bezig met het uitvlooien van opnames van bewakingscamera's, onduidelijke foto's en beverige filmpjes gemaakt met gsm's. "We kijken hier stilletjesaan scheel", zegt één van hen.

Eén van de problemen is dat de tijdsaanduiding van de opnames vaak niet overeenstemt met die bewuste nacht. Dat zorgt voor een grote onzekerheid. Vaak is ook moeilijk te zeggen waar foto's zijn genomen.

Experts achten het onwaarschijnlijk dat het grote aantal rechtszaken tot evenveel veroordelingen zal leiden. De woordvoerder van het Keulse parket stelt dat het zeer moeilijk zal worden om de misdrijven onomstotelijk aan bepaalde personen toe te schrijven.

Neem nu de zaak van Issam D., die werd aangehouden met op zak een papier waarop opruiende slogans stonden. "Ik heb dat stukje papier op de grond gevonden. Toen de politie me controleerde, hebben ze het in mijn zak gevonden". Dat is zijn verhaal. Elk ander verhaal zal moeten bewezen worden

Bron: Der Spiegel/Bewerkt door: LB/ © ap

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.