Stiefzus Anne Frank: Donald Trump is net tweede Hitler

Gepubliceerd op 28 januari 2016 om 13:53

De 86-jarige stiefzus van Anne Frank, Eva Schloss, vindt dat de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veel weg heeft van Adolf Hitler.

StiefzusAnneFrankDonaldTrumpisnettweedeHitler-1.jpgIn een essay ter gelegenheid van de Internationale Holocaust herdenking neemt de Britse geen blad voor de mond. ,,Ik denk dat Trump optreedt als een andere Hitler door aan te zetten tot racisme."

Trump pleitte onder meer voor een tijdelijk verbod op de komst van islamitische migranten naar de Verenigde Staten. ,,Als Donald Trump de volgende president wordt, zou dat een complete ramp zijn", verklaarde Schloss tegen Newsweek. ,,Hij lokt racisme uit, net zoals Hitler dat deed."

De Britse woont tegenwoordig in Londen. Ze heeft tevens kritiek op de West-Europese regeringen vanwege de manier waarop ze omgaan met de vluchtelingencrisis. Ze vergelijkt het met 'wat we doorgingen in het nazi-gecontroleerde Europa'.  ,,Ik herinner me hoe boos de wereld was toen de Berlijnse Muur werd gebouwd in 1961", vertelt de dame op leeftijd. ,,En nu bouwt iedereen weer muren om mensen buiten te houden. Het is absurd."

 

Tevergeefs
Schloss vertelt tevens hoe Otto Frank tevergeefs probeerde om een visum voor de VS te krijgen in 1940. ,,Hij probeerde alles om zijn gezin te redden van de Holocaust. Hij smeekte een administratiemedewerker die voor de toenmalige president Roosevelt werkte, om hem te helpen. Maar zijn verzoek werd afgewezen. Amerika wilde niet nog meer vluchtelingen binnen laten."

Volgens de Britse hebben we niets geleerd. ,,Ik ben erg boos dat vandaag de dag opnieuw zoveel landen de grenzen sluiten. Minder mensen zouden zijn omgekomen in de Holocaust als de wereld meer joodse vluchtelingen had aanvaard."

Politieke tegenstanders in Amerika en critici in het buitenland vergeleken de Amerikaans vastgoedmagnaat al eerder met de nazi-leider. Volgens CNN wilde het campagneteam van Donald Trump woensdag niet reageren op de aantijgingen.

Van buurmeisje naar stiefzus
Eva is 9 jaar, wanneer haar ouders na de Kristallnacht (1938) voor de nazi's wegvluchten uit Wenen. Via België komt het gezin in Amsterdam terecht. Daar ontmoet Eva Anne Frank, buurmeisje en vriendin.

Op 13 mei wordt het gezin met honderden andere Joden per trein naar kamp Westerbork vervoerd. Eva en haar moeder doorstaan de gruwelen. Vader Erich en zoon Heinz overleven het kamp niet. Vlak voor het einde van de oorlog sterven ze van uitputting en ziekte.

Na hun terugkeer in Nederland, verhuist Eva naar Engeland. Daar trouwt ze in 1952 met Zvi Schloss. Haar moeder ontmoet Otto Frank, die ze nog kent uit de periode op het Merwedeplein en trouwt in 1953 met hem.

Source: AD.nl/ © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.