OM eist 15 maanden celstraf voor explosie Schiebroek

Gepubliceerd op 28 januari 2016 om 14:15

De officier van justitie heeft dertig maanden cel geëist tegen Simon B., waarvan vijftien maanden voorwaardelijk. De man stond donderdag voor de rechter, bijna een jaar nadat hij zijn flat in de Moddermanstraat in Schiebroek opblies.

De schade aan de omliggende huizen is nog steeds niet volledig hersteld. De rechtbank doet op 11 februari uitspraak.

Justitie eiste donderdag dertig maanden cel, waarvan vijftien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar met behandeling als voorwaarde. En met aftrek van het jaar dat Simon B. al vastzit.

De advocaat van B. vindt dat opzet niet kan worden bewezen. Als de rechtbank tóch besluit een straf op te leggen, vraagt de advocaat meteen met de behandeling van de verdachte te beginnen. Simon B. is psychiatrisch onderzocht door het Pieter Baan Centrum. De onderzoekers concluderen dat B. 'sterk verminderd toerekeningsvatbaar' is.

Schade
De staat betaalt in eerste instantie de schade voor de slachtoffers. Die wordt later verhaald op Simon B. De mogelijkheid hiervoor bestaat sinds begin 2016. Woningcorporatie Havensteder liep 3,7 miljoen euro schade op door de explosie in de Moddermanstraat. 751.000 euro was niet verzekerd. Havensteder vordert die kosten op Simon B., zo bleek tijdens de rechtszaak.

De officier van Justitie: ,,Dit is ook een persoonlijk drama over een eenzame man die uit alle macht om hulp heeft gevraagd en die niet op tijd heeft ontvangen.''

B., die vroeger dominee was, had al jaren psychische problemen. Hij zou een aantal keer zijn behandeld voor depressies. ,,Dit is niet bepaald een standaard-verdachte,'', zei de officier van justitie vorig jaar al. B. is nog nooit eerder met justitie in aanraking geweest.

Verwoest 
De gevel van de zestien woningen die vorig jaar werden verwoest door een enorme explosie, is nog steeds ingepakt met steigers en doek. Bouwvakkers zijn bezig met het plaatsen van nieuwe kozijnen; de binnenkant van de woningen is nog lang niet klaar. ,,Eind maart'', zegt Bianca Bakvis van woningcorporatie Havensteder desgevraagd.

Het verwoeste pand in de Moddermanstraat biedt een treurige aanblik. Om de flat staan hekken, busjes van bouwvakkers staan in de straat geparkeerd. ,,Het werk is nog steeds niet klaar'', zegt een buurman vanaf zijn balkon. ,,Het duurt erg lang. In het begin hebben ze ons verteld dat het een halfjaar zou duren. Mijn eigen voordeur is nog niet eens klaar. Daar zit nu een nooddeur in. Ze hebben hem vervangen, maar die nieuwe deur was niet goed. Ja, dat duurt lang. Dat klopt. Erg lang. Het is bijna een jaar geleden.''

 

 NADIABERKELDERSource: AD.nl/ © Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.