Oplichters vinden steeds sluwer de weg naar je bankrekening

Gepubliceerd op 28 januari 2016 om 15:12

Oplichters hebben een nieuwe manier gevonden om mensen in de val te lokken. Via valse e-mails betichten internetfraudeurs ontvangers van autoschade na een aanrijding.

media_xll_3561647-1.jpgOf u maar even wil dokken. De nationale Fraudehelpdesk heeft sinds begin deze week inmiddels meer dan 250 meldingen uit heel het land binnen. De zwendel blijkt hardnekkig.

'Vanochtend heeft u mijn auto geraakt met uitparkeren, waardoor de linker zijkant van mijn auto beschadigd is. Gelukkig heeft de buurman het gezien. Daarna bent u weggereden. De schade is aanzienlijk, het gaat bij elkaar bijna 250 euro kosten. U gaat dit vergoeden, of ik bel alsnog de politie.'

Oplichters weten precies op het gevoel in te spelen met hun nieuwste truc. Het gevaar schuilt in de link naar een facebookpagina of webadres, die de bluffers meesturen. ,,Daarin zit een malware verstopt die je computer kan vergrendelen of die op het eerste oog onzichtbaar is. Daarmee kan bijvoorbeeld meegekeken worden tijdens het internetbankieren", verklaart woordvoerster Ellen Prummel van de Fraudehelpdesk.

Lucratief
De Fraudehelpdesk spreekt van een nieuw fenomeen op het gebied van internetfraude. ,,E-mails met een verhaal over autoschade hebben we nog niet eerder gezien. Eerder waren het mails van banken, in december van winkelketens die een prijs uitloofden, nu zijn het autoschades. Het werkterrein wordt steeds uitgebreid."

Zat een mail een paar jaar terug vol taalfouten, nu word je in goed Nederlands aan het twijfelen gebracht. ,,Daardoor is het steeds lastiger om dit soort mails te herkennen. Soms is het zelf aan jou persoonlijk gericht, bijvoorbeeld aan mevrouw Jansen."

Daar trap ik toch niet in, zul je denken. ,,Veel mensen weten wel dat deze e-mails nep zijn. Toch is er een klein percentage dat er wel intrapt en op de link klinkt", aldus Prummel. ,,Ook die mensen hebben zich bij ons gemeld. Het is nog steeds lucratief, anders zouden oplichters er wel mee stoppen."

Ook de politie kreeg vele meldingen binnen. Volgens een woordvoerder wordt er een onderzoek ingesteld, zodra er aangifte wordt gedaan.

Hoe ben je de internetoplichters te slim af?

1.
Open nooit, maar dan ook nooit de bijgevoegde link of bijlage.
Daar zitten vermoedelijke malware in verstopt. Malware is een verzamelnaam voor allerlei soorten kwaadaardige en schadelijke software. Ongevraagd en onopgemerkt slaagt die erin zich op jouw computer te installeren.

Een infectie met malware kan vervelende en verstrekkende, gevolgen hebben. Verspreiders van malware kunnen bijvoorbeeld proberen om je bank- en inloggegevens te bemachtigen of de hand te leggen op privacygevoelige informatie, zoals het nummer van je creditcard. Maar ook is je identiteit te bemachtigen via malware, waarna er identiteitsfraude kan worden gepleegd. De financiële gevolgen zijn dan niet te overzien

2. Ga zorgvuldig met je e-mailadres om
Heb je een dergelijke phishingmail gekregen? Dan sta je jammer genoeg op de lijst van internetfraudeurs. Of je dat nu wil of niet, van de lijst af komen is onmogelijk. ,,We hebben geen idee wie die lijst allemaal hebben en wie daar gebruik van maken. Daar hebben we geen zicht op. Zorg daarom dat je überhaupt niet op de lijst terecht komt. Zorg ervoor dat je mail niet ergens op internet staat, bijvoorbeeld via je sportvereniging. Via een zoeksysteem worden in een handomdraai alle e-mailadressen van het web afgeplukt.

3. Voorkom besmetting
Om veilig te internetten zonder dat criminelen toegang krijgen tot je computer is een goede computerbeveiliging noodzakelijk. Zorg dat je de laatste updates van je besturingssysteem op je computer hebt geïnstalleerd. Controleer of je werkt met de recentste versie van je internetbrowser. En dat het beveiligingsniveau hoog genoeg is. Dit kun je controleren bij de opties van je browser.

4. Meld het
Een verdachte e-mail gekregen? Maak er melding van bij de politie of viaFraudehelpdesk.nl.

 /ad.nl/© Fotomontage AD.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.