China verwijt VS schending territoriale wateren

Gepubliceerd op 30 januari 2016 om 15:17

China zegt dat een Amerikaanse oorlogsbodem de Chinese territoriale wateren heeft geschonden. Het marineschip voer vanochtend in de Zuid-Chinese Zee, nabij de Paracel-eilanden, die door China worden geclaimd.

ChinaverwijtVSschendingterritorialewateren-1.jpgAndere Zuid-Aziatische landen zoals Vietnam en Taiwan zeggen dat de eilanden tot hun grondgebied behoren. 

Op de proef stellen

De Verenigde Staten hebben de USS Curtis Wilbur ingezet om de Chinese pogingen om de vrijheid van het scheepvaartverkeer te beteugelen op de proef te stellen. 

Peking eist van passerende schepen bij de Paracel-eilanden dat ze vooraf toestemming vragen om dit deel van de Zuid-Chinese Zee te mogen bevaren. 

Vermaning

China reageerde op de Amerikaanse 'schending' met de waarschuwing dat het schip scherp in de gaten wordt gehouden en dat de commandant een vermaning heeft gekregen. 

Maar het Amerikaanse ministerie van Defensie liet weten dat er geen Chinees marineschip te zien was toen de USS Curtis Wilbur het omstreden Paracel-eiland Triton passeerde. 

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse marine China uitdaagt over de territoriale claims. De handelsroute over de Zuid-Chinese Zee is van groot strategisch en economisch belang. 

Bron: NOS.nl/ © EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.