Ze bleef bij haar vriendinnetje slapen en wat toen gebeurde is 16 jaar later nog altijd een mysterie

Gepubliceerd op 30 januari 2016 om 17:03

Een dag na haar zestiende verjaardag ging de woonst van haar ouders in vlammen op. Haar vader en moeder werden kort voor de brandstichting afgemaakt met een kogel in het hoofd.

Theyspentthenightatherfriendandwhathappenedwhen16yearslaterstillamystery-1.jpgHun dochter Ashley Freeman verdween die nacht samen met haar vriendinnetje Lauria Bible. Vandaag, meer dan zestien jaar na de gruwelijke feiten zijn de Amerikaanse meisjes nog altijd niet terecht. Hun verdwijning blijft een groot mysterie. En toch geeft de moeder van Lauria de moed niet op. "Ik hoop nog altijd dat iemand de moed heeft om te vertellen wat er precies gebeurd is", aldus Lorena Bible.

Ashley had haar beste vriendinnetje uitgenodigd voor haar zestiende verjaardag. Lauria Bible (16) bleef bij haar overnachten. Een nacht later, we schrijven 30 december 1999 gebeurde er iets vreemd. De woonwagen van Ashley's ouders ging plots in vlammen op en de twee tienermeisjes verdwenen. De zaak zorgde meteen na de feiten voor heel wat speculatie: was dit het werk van een moordenaar of seriemoordenaar misschien? Of ging het om een drugsaffaire? Het zijn vragen die de politie nog steeds blijven kwellen. Wat nog meer bijdraagt tot het mysterie was de vondst van de auto van Lauria. Het voertuig werd in de buurt van het huis gevonden met de sleutels in het contact. Haar portemonee met 200 dollar werd teruggevonden in de woonwagen waarin de meisjes geslapen hadden. De lichamen van Ashley's ouders werden gevonden in de restanten. Een lijkschouwing bracht aan het licht dat de ouders met een kogel in het hoofd afgemaakt werden nog voor de woonwagen in vlammen opging. Opmerkelijk is ook dat het lichaam van Ashley's vader niet meteen aangetroffen werd door de politie. Het was de vader van Lauria, Danny, die het stoffelijk overschot van de man een dag later vond toen hij een kijkje ging nemen op de plek waar zijn dochter verdwenen was.

Bange zielen
Voor Lorena Bible, moeder van Lauria was het van meet af aan duidelijk. De mensen waren te bang om te praten over wat er die nacht gebeurd was. "En dat zijn ze vandaag nog altijd", zegt ze in een reactie aan The Miama News Record. De woonwagen stond op een stuk grond in Welch, het platteland in Oklahoma. De gemeenschap telt er 600 zielen. "Het zijn echte kleine gemeenschappen. Er is niet veel nodig opdat niemand er durft praten uit angst." Ook al omdat de vader van Ashley niet onbesproken was. Danny Freeman zou een link gehad hebben met Charles Christian Krider. Hij werd in 2004 veroordeeld tot veertien jaar gevangenis voor de moord op Judith Schrum. De vrouw werd door hem gewurgd en gedumpt in een beek. Krider zou een collega geweest zijn van Danny en na een anonieme tip ging de politie op zoek naar de meisjes op zijn voormalige eigendom in Kansas. De politie had te horen gekregen dat de lijken van de tieners er in een waterput lagen. De politie trof er niks aan en kon enkel de naam van Krider toevoegen aan de lange lijst verdachten.

Vruchteloze zoektocht
Ook op die lijst staat Jeremy Jones. De man die wacht op de uitvoering van zijn doodstraf beweerde dat hij de meisjes vermoord had. Hij zou ook geen onbekende geweest zijn voor de vader van Ashley. Jones trok met de politie naar een mijnschacht in Kansas maar daar werden de vriendinnen ook niet aangetroffen. En dan is er nog de dood van Danny's zoon, Shane Freeman. Danny was van plan om een klacht in te dienen tegen de politie van Craig County nadat zijn zoon door agenten doodgeschoten werd toen hij een truck stal. Er werd even in de richting van de agenten gewezen als mogelijke daders van de brand. Maar volgens de rechter kon de politie in de zaak van de gestolen truck niets verweten worden en was het gebruik van het  dienstwapen gewettigd. De betrokken agenten werden ook onderworpen aan een test met een leugendetector en daarbij bleek dat ze ook niets te maken hadden met de verdwijning van de meisjes. En dan zijn er nog de geruchten over de drugsactiviteiten van vader Freeman. Hij zou een cannabisdealer geweest zijn en er werd ook gedacht aan een afrekening in het drugmilieu.

Blijven hopen
Wat er ook van zij, de moeder van Lauria hoopt nog altijd dat iemand na al die jaren eindelijk de moed vindt om te praten. "Misschien waren er sommigen bang en misschien zijn er intussen al betrokkenen gestorven en kan er eindelijk vrijuit gepraat worden. Ik hoop dat iemand, de juiste persoon het aandurft en vertelt wat er die nacht precies gebeurd is." Volgens haar werden de tips die eventueel konden leiden naar het terugvinden van de meisjes destijds niet zorgvuldig genoeg nagetrokken. Ze hoopt daarom op nieuwe informatie en een beter onderzoek want zestien jaar na de verdwijning van Lauria is ze nog altijd op zoek naar haar dochter én de waarheid. Ze heeft een Facebookpagina opgericht om de zaak in de belangstelling te houden. "Wat kon ik na al die tijd nog doen? Ik besloot om een Facebookpagina op te richten in de hoop dat de media de zaak opnieuw oppikken." Ze is naar eigen zeggen bereid om elke tip na te trekken. Wie met de juiste informatie op de proppen komt, krijgt een beloning van 50.000 Amerikaanse dollar. Zelf woont ze nog altijd in het huis waar haar dochter de laatste keer sliep voor ze naar haar vriendinnetje trok. Een paar jaar geleden besloot ze om een feestje te organiseren voor de dertigste verjaardag van Lauria. Een zeventigtal mensen daagden op. "Een paar van haar klasgenoten zijn vandaag nog altijd dikke vriendinnen. Ze zijn intussen getrouwd en hebben een carrière en kinderen", mijmert Bible. "Ik vraag me vaak af wat Lauria aan het doen is en welke carrière zij heeft. Zou ze kinderen hebben? Zou ze gehuwd zijn?"

Source: news.com.au/  © kos

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.