"Politie moet desnoods vuur openen om vluchtelingen te stoppen"

Gepubliceerd op 31 januari 2016 om 10:34

De eurokritische en islamofobe Alternative für Deutschland (AfD) haalt in de wekelijkse peiling van Bild am Sonntag een record van 12 procent van de stemintenties, 2 procent meer dan vorige week. Ze blijft daarmee, net als vorige week, de derde partij in Duitsland.

media_xll_8363580-1.jpgGisteren nog suggereerde AfD-voorzitster Frauke Petry dat de politie "in geval van nood" gebruik zou mogen maken van vuurwapens om vluchtelingen te verhinderen via Oostenrijk Duitsland binnen te komen.

"We moeten meer politieagenten aan de grens plaatsen en we mogen niet bang zijn mensen terug te sturen", vertelde ze in de krant Mannheimer Morgen. "Indien nodig moeten we ook hebben bouwen. Als vluchtelingen over die hekken proberen te klauteren, moet de politie zo'n illegale grensoverschrijding stoppen. Indien nodig moeten agenten gebruik maken van hun vuurwapen. Zo staat het in de wet", al voegde ze er wel aan toe dat "gewapend geweld een laatste redmiddel is".

Niet alleen uit politieke hoek kwam er heel wat kritiek op de uitspraken van Petry. Ook de Duitse politievakbond GdP was snoeihard. "Geen enkele agent is bereid op migranten te schieten. Wie dergelijke radicale methodes suggereert, wil duidelijk de rechtsstaat afschaffen en de politie als instrument inzetten", aldus voorzitter Jörg Radek in een mededeling. "Dat hebben we al meegemaakt in de geschiedenis van Duitsland en dat willen we nooit meer."

In de peiling van Bild am Sonntag halen de regerende christendemocraten (het CDU van Angela Merkel) dan weer, met 34 procent, hun slechtste resultaat sinds juli 2012. Ook coalitiepartner SPD zakt, en komt uit op 24 procent.

Bron: belga, deredactie.be,HLN/© EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.