Is 'eet je bordje leeg' een achterhaalde regel?

Gepubliceerd op 31 januari 2016 om 12:40

"Eerst je bord leeg, dan pas mag je van tafel!" is misschien wel de vaakst uitgesproken zin aan een tafel met kinderen, maar die opvoedkundige regel lijkt nu achterhaald te zijn.

media_xll_8363935-1.jpgOnderzoekers van Liverpool University ontdekten dat mensen die altijd hun bord leeg eten, een groter risico lopen op een hoog BMI.

Is het er bij jou als kind altijd ingepeperd om je bord leeg te eten, dan is de kans groot dat je het nog steeds moeilijk hebt met restjes te laten liggen. Niet bevorderlijk voor een gezond gewicht, concludeert een studie van Liverpool University. Uit een bevraging bij 385 respondenten blijkt dat zij die altijd netjes hun bord leeg eten, een grotere kans hebben op een hoog BMI dan zij die iets laten liggen.

Verouderde regel?
Kinderen verplichten en zo aanleren om alles op te eten, zou volgens deze studie wel eens achterhaald kunnen zijn. De wetenschappers wijzen er daarnaast op dat die regel het voor kinderen moeilijker maakt om zelf aan te voelen wanneer ze genoeg hebben gegeten. Onderzoeker Dr Eric Robinson: "Je bord moeten leeg eten is onaangepast gedrag geworden, in een omgeving waar obesitas overal op de loer ligt." Daar komt nog bij dat porties van maaltijden - zowel op restaurant als in de supermarkt - steeds groter zijn geworden. De studie benadrukt nog verder onderzoek te willen doen naar het langetermijneffect van het leeg eten van je bord en gewichtstoename.

Kleine porties, kleine borden
Hoe dan toch je kind voldoende laten eten, zonder het te dwingen zijn bord leeg te eten? Begin in elk geval met kleine porties, raadt de studie aan. Voor volwassenen kan het helpen om uit kleinere borden te eten, zoals we hier al schreven. Heb je toch de niet te onderdrukken neiging om je bord leeg te eten, dan heb je alvast een kleinere portie binnen.

 

By: Source: Bron: Daily Mail, HLN / © Thinkstock

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.