Spanning rond asielzoekers loopt opnieuw flink op

Gepubliceerd op 1 februari 2016 om 09:55

De spanning rond asielzoekers in Europa liep dit weekend opnieuw flink op.

0a361a15379fb456f06cababbe39707d-1454254609-1.pngIn Stockholm gingen vrijdagavond gemaskerde mensen vol agressie de straat op. Een paar dagen eerder werd in Zweden een vrouwelijke werknemer in een asielzoekerscentrum voor jongeren doodgestoken. In folders die de groep vrijdag uitdeelde werd gesteld dat ze door 'het zwakke optreden van de politie' geen alternatief zien dan zelf vluchtelingen de straf te geven ‘die ze verdienen.’ Een groep Noord-Afrikaanse mannen werd aangevallen, bedreigd en geïntimideerd.

In ons eigen land dook dit weekend een filmpje op waarop te zien is hoe een tiental bewoners van een asielzoekerscentrum in Zaandam zich tegen ambulancepersoneel en de politie keert. Een woedende asielzoeker deelt een rake trap uit tegen een politiewagen. 

Het filmpje levert talloze woedende en verbaal agressieve reacties op. En hoewel dit minder extreem is dan wat er in Zweden gebeurde, is ook hier een groot aantal boze reacties gericht tegen asielzoekers in het algemeen. Is een tweedeling in de samenleving nabij?

Extreemrechts

Wat er in Zweden is gebeurd, is volgens antropoloog Sinan Çankaya, verbonden aan de VU, extreem, maar in Nederland zeker niet uit te sluiten. „Dit soort extreemrechtse groepen zijn hier ook. Weliswaar nu nog in minder groten getale, maar we hebben ze al gezien bij verschillende inspraakavonden over de komst van asielzoekerscentra.”  Volgens de cultureel antropoloog groeien deze extreemrechtse groepen in West-Europa. „Deze groepen profiteren van onvrede bij boze burgers. En daarmee is het risico op verdere polarisatie en een tweedeling in de samenleving zeker aanwezig.”

Context

Dat incidenten waarbij asielzoekers betrokken zijn, woede oproepen in de samenleving begrijpt Çankaya wel, maar hij hoopt dat mensen de context in het oog blijven houden.

„We hoeven niet te doen alsof iedere vluchteling vrij is van kwaadaardig gedrag. Het zijn niet allemaal goede mensen. Maar hoe de microwereld van een AZC eruitziet, weten ook maar weinigen. Mensen zitten bijeen geplakt, wachtend in onzekerheid. Er ontstaat een cocktail die op verschillende plekken enorm overschrijdend gedrag tot gevolg heeft. En dat is niet goed te praten, maar het gevaarlijke is dat de woede die hierdoor ontstaat, geprojecteerd wordt op de hele groep.”

Online

En in een tijd waarin vrijwel iedereen een camera op zijn mobieltje heeft en gebruik maakt van sociale media, is een incident zoals in Zaandam binnen no time verspreid. „Er ligt een vergrootglas op elk incident”, zegt Çankaya. „Alle losstaande gebeurtenissen worden razendsnel aan elkaar geregen met een wij/zij-mentaliteit tot gevolg.”

Bianca Brasser/ Bron: Metronieuws.nl/ © Videofoto Still

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.