Kunnen roofvogels aanslagen met drones voorkomen?

Gepubliceerd op 1 februari 2016 om 10:20

Terroristische aanslagen met drones: misschien wordt dat binnenkort wel werkelijkheid. Nederlandse veiligheidsdiensten bereiden zich erop voor. Niet alleen met geschut, maar ook met roofvogels.

5d0299b5fc08626d57b91fd4fe498bd0-1454261318-1.jpgGevaarlijke robots

De vliegende apparaatjes lijken onschuldig, maar drones kunnen bommen, giftige gassen en biologische wapens vervoeren en die laten vallen op een (menselijk) doelwit. Om te voorkomen dat het zover komt test het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) allerlei systemen. Één daarvan is roofvogels die de apparaten uit de lucht kunnen plukken in geval van nood, meldt NOS.nl.

,,Iedereen kan over een drone beschikken, en dus ook mensen die er misbruik van willen maken", zegt hoofd operaties Michel Baeten van de Landelijke Politie tegen NOS.nl. ,,Het is een instrument waar je van alles mee kan, dus misschien ook wel een aanslag plegen."

In de zomer zullen de diensten met concrete plannen komen. De Tweede Kamer wordt binnenkort al in een besloten kring worden ingelicht over de ontwikkelingen, zegt een woordvoerder van het NCTV.

Meerdere opties

Naast roofvogels worden tientallen andere systemen ontwikkeld tegen dergelijke aanslagen uit de lucht. Zo is er een drone gemaakt die een andere drone kan vangen met een schietnet en deze vervolgens via een soort parachute op een veilige plek laat landen. Ook is uit onderzoek gebleken dat met krachtige microgolven een drone op afstand kan worden gestopt. 

Andrea Peelen/ Bron: Metronieuws.nl/ © Colourbox

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.