Nederlandse politie heeft heel wat te klagen

Gepubliceerd op 2 februari 2016 om 09:19

Na een maandenlange strijd om meer salaris leek de vrede getekend binnen de Nationale Politie. Maar de bonden en hun achterban hebben nog steeds heel veel te klagen.

8c9700a92a9d4a1f00d9d142220e5075-1454334232-1.jpgWoedend waren de agenten lange tijd dat ze te weinig salarisverhoging kregen. Daarnaast trokken zij aan de bel omdat politiebureaus gesloten werden. Het zou de zorg voor de burgers allemaal niet ten goede komen.

Reorganisatie

Maar er blijkt veel meer dwars te zitten binnen het politieleger. Zo deugt het nieuwe computersysteem voor geen meter en zijn heel veel agenten ontevreden over de gedwongen herplaatsing die de grootscheepse reorganisatie binnen het korps met zich meebrengt.

Dan de vluchtelingen. Ineens kreeg de Nederlandse politie er een taak bij, het beveiligen van asielzoekerscentra en begeleiden van vluchtelingen. Agenten maken zich daarbij zorgen om hun veiligheid en hun gezondheid. 

Asielzoekers kunnen nu eenmaal ziektes met zich meebrengen en daar moeten de agenten tegen worden beschermd. Een groot Europees onderzoek, waarbij de Nederlandse politiebond ACP is betrokken, moet duidelijk maken hoe groot de gevaren voor agenten zijn en hoe politiemensen hiermee omgaan.

Zorgen om burgers

Behalve de zorg voor hun eigen veiligheid, maken agenten zich door de komst van de asielzoekersstroom ook zorgen over de Nederlandse burgers. Heel veel politietaken blijven namelijk liggen doordat er te veel tijd en mankracht gaan zitten in het asielprobleem.

Dit weekend kwamen er ineens nog twee problemen om de hoek kijken. Zo is er een tekort aan politiewagens. 

Burgemeesters hebben al aan de bel getrokken over de bezuiniging op dienstwagens en politievakbond VHMP stelde in de media dat er een tekort is aan zowel onopvallende auto’s als de bekende felgekleurde politievoertuigen. 

Noodgevallen

Ook hier is de veiligheid van burgers in het geding, want als agenten geen auto hebben, kunnen ze ook niet op tijd ter plaatse zijn in gevallen van nood.

Het voorlopig laatste probleem werd opgeworpen door de politiebonden ANPV en NPB. De mogelijkheden om mensensmokkelaars te ontmaskeren zijn door strenge regels te beperkt. Zo mogen agenten vaak niet eens in kofferbakken en geblindeerde busjes kijken. En laten dat nou net de plekken zijn waar geregeld mensen in worden gesmokkeld.

Kwaad bloed

Intussen blijken de topfunctionarissen van het politiekorps achter hun bureaus kapitalen te verdienen. Zelfs meer dan ministers. 

En ook dat zet weer kwaad bloed bij de agenten op straat.

Tjerk de Vries/ Bron: Metronieuws.nl/ © ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.