Gemeenten bepalen over voorrang bij huis asielzoeker

Gepubliceerd op 2 februari 2016 om 09:30

Gemeenten moeten straks kunnen kiezen of asielzoekers met een verblijfsvergunning voorrang krijgen bij het toewijzen van een huis. Nu is dat nog verplicht.

a3483a11b8ac9cd74765a206983b8dea-1454331858-1.jpgDat staat in het voorstel dat minister Stef Blok (Wonen) maandag naar de Raad van State heeft gestuurd. Blok wil hiervoor de wet aanpassen. 

Maatregelen

De wetswijziging is onderdeel van een pakket maatregelen waarmee het kabinet de uitstroom van vluchtelingen met een verblijfsvergunning uit de asielopvang wil bevorderen, zonder dat dit leidt tot verdringing van andere woningzoekenden. 

Blok laat intussen ook uitzoeken wie er allemaal problemen hebben met het vinden van een betaalbaar huis, afgezet tegenover de huizenvoorraad. Lang niet alle gemeenten hanteren urgentielijsten.

Voorrang

Afgelopen najaar werden Tweede Kamer en kabinet het er al over eens dat de automatische voorrang voor asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders) op de helling moest.

Vastgesteld werd dat niet iedereen meteen naar een corporatiehuis kan, maar dat er ook sobere maar fatsoenlijke huisvesting mogelijk is in bijvoorbeeld omgebouwde kantoren.

VVD-Tweede Kamerlid Roald van der Linde kreeg vorig jaar de handen op elkaar voor een motie om de automatische voorrang te schrappen. Het was ook niet meer uit te leggen, zegt hij. „Hoe vertel ik een politieagent of timmerman dat hij tien jaar op een wachtlijst staat, terwijl 15.000 mensen zonder economische binding met voorrang een huis krijgen?"

Els Anker/ Bron: Metronieuws.nl/ Foto: ANP / Valerie Kuypers

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.