Ter Apel voert landelijke lijst van incidenten bij azc's aan

Gepubliceerd op 2 februari 2016 om 15:17

De meeste meldingen van incidenten op en rond asielzoekerscentra komen uit Ter Apel. Afgelopen jaar waren er 403 incidenten, heeft de Nationale Politie bekend gemaakt.

media_xll_3572973-1.jpgDat Ter Apel bovenaan het lijstje staat is niet heel verrassend: het is de grootste opvanglocatie van Nederland. Hier moeten de meeste vluchtelingen zich aanmelden voordat ze ergens onderdak kunnen krijgen.

De politie schrijft in het rapport dat een grotere locatie niet per definitie voor méér trammelant zorgt. Er zijn meer incidenten omdat er meer personen verblijven. Maar als het aantal incidenten wordt vergeleken met de bezetting, dan wijken de cijfers niet heel veel af, aldus de politie.

Kleiner
Toch pleitte plaatsvervangend korpschef Ruud Bik dinsdagmorgen voor kleinere opvanglocaties. ,,Als daar de emoties oplopen, dan is de situatie voor de politie waarschijnlijk makkelijker te beheersen dan in grote opvangcentra,'' zei hij.

Volgens Bik is dit niet op te maken is uit de cijfers, maar kan het wel het gevoel zijn van lokale politiechefs. ,,In een grote opvanglocatie kan het door het grote aantal mensen fors uit de hand lopen'', aldus Bik.

De politie registreerde op 93 opvanglocaties in totaal 4460 incidenten, gemiddeld zo'n 50 per locatie. In vier azc's gedragen de vluchtelingen zich voorbeeldig en is de politie geen enkele keer ter plaatse geweest.

Na Ter Apel volgen Dronten met 200 meldingen, het azc Schalkhaar met 197 meldingen, Azc Hoogeveen (152), azc Veenhuizen (139), azc Overloon (138) en noodopvanglocatie Heumensoord bij Nijmegen (129).

Raymond Boere/Bron: AD.nl/ © Koen Verheijden

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.