Noodklok om gebruik van drugs in Oudewater

Gepubliceerd op 3 februari 2016 om 14:12

Drugsgebruik onder jongeren en jong-volwassenen in Oudewater is een veel groter probleem dan tot dusver is aangenomen door het stadsbestuur. Uit onderzoek door de GGD blijkt dat sprake is van vele honderden gebruikers in Oudewater.

,,Er is sprake van zwijgende acceptatie rond drugsgebruik,'' constateert wethouder Ad de Regt. Uit een GGD-rapport blijkt onder meer dat bijna 40 procent van de jongeren tussen de 19 en 24 jaar drugs gebruikt of dat heeft gedaan. Ook blijkt dat 6 procent van de 13 tot 17-jarigen cannabis (heeft) gebruikt.

Het onderzoek dat is uitgevoerd in het westelijk deel van de provincie Utrecht en in de Lopikerwaard laat verder zien dat meer dan de helft van de 15- tot 35-jarigen in het onderzochte gebied afgelopen jaar drugs tot zich heeft genomen.

Pillen
,,Dit zijn enorm hoge cijfers,'' vindt De Regt. Daarom is het volgens hem en burgemeester Pieter Verhoeve tijd voor actie. ,,Het gebruik van pillen in Oudewater is relatief hoog. We willen nu écht weten hoe het zit.'' Daarom wordt komende maanden niet alleen rioolwater onderzocht op drugssporen.

Ook volgen gesprekken met de gemeenteraad en met deskundigen. ,,Denk aan huisartsen, welzijnsorganisaties en mensen uit het onderwijs,'' zegt De Regt. ,,Het is niet dat we niet weten dat in Oudewater drugs wordt gebruikt, de cijfers worden alleen steeds harder. Dit is hier een groot probleem. Er is sprake van een smoking gun. Het blijkt zeer eenvoudig om in Oudewater aan drugs te komen.''

Opvoedingsmilieu
Onlangs nog is een dealer van de weg geplukt met duizend xtc-pillen in zijn auto. Toch stelt Verhoeve: ,,De maatschappelijke overlast door drugsgebruik is minimaal.'' Maar dat wil niet zeggen dat Oudewater zich neerlegt bij de situatie. De Regt: ,,Uit het rapport komt naar voren dat veel ouders het niet zo'n probleem vinden dat hun kinderen gebruiken, mede omdat ze zelf gebruikers zijn geweest. Van dat 'opvoedingsmilieu' schrik ik.''

,,Het is noodzakelijk om dit probleem aan te pakken,'' vult hij aan. De bestuurders wijzen op de gezondheidsrisico's en ook de sociale risico's van drugs. De GGD wilde gisteren nog niet reageren, omdat het rapport nog niet bij elke gemeente is besproken.

Marco Gerling / Bron: AD.nl/ © ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.