'Overspelreclames aan banden via Kijkwijzer'

Gepubliceerd op 3 februari 2016 om 14:07

STER-reclames op radio en tv gaan mogelijk onder de kijkwijzer vallen. Op die manier zouden overspelreclames voor sites als Second Love overdag geweerd kunnen worden.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) komt daarmee tegemoet aan de SGP. Senator Peter Schalk stoorde zich tijdens het debat over de mediawet in de Eerste Kamer eraan dat de reclames worden uitgezonden op tijdstippen dat kinderen meeluisteren, in de auto bijvoorbeeld. ,,En dat vader - of moeder - dan wordt opgeroepen om vreemd te gaan."

Dekker is zich bereid daarnaar te kijken. Hij kan de reclames niet zomaar verbieden. Nicam, het instituut dat de kijkwijzer coördineert, zal dan moeten kijken welke reclames schadelijk zijn voor kinderen. Dat doet de kijkwijzer nu ook met tv-programma's. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het uitzendtijdstip. De SGP wil dat er een tijdslot op de reclames komt, zodat ze alleen 's avonds te zien en horen zijn. In ruil daarvoor zal de partij instemmen met de mediawet.

Die moet dan nog wel eerst aangepast worden, zo eiste de voltallige Eerste Kamer gisteren. De senatoren zijn ongelukkig met de macht van de politiek bij de Nederlandse publieke omroep (NPO) en vrezen dat de onafhankelijkheid zo in het geding komt. Zo uitten vrijwel alle senatoren kritiek op 'politieke' benoemingen bij de besturen van de omroepen; zelfs Dekkers eigen VVD.

50PLUS wees bijvoorbeeld op de lijst met recente benoemingen in bestuurs- en adviesfuncties in Hilversum: stuk voor stuk VVD'ers, partijgenoten van de staatssecretaris. Bruno Bruins werd benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht van de NPO, Clemens Cornielje kreeg een plek in een adviescommissie en Eric van der Burg, wethouder in Amsterdam, werd voorzitter van de NTR.

,,Poolse toestanden", klonk het in de Senaat, verwijzend naar de versterkte greep van de regering in dat land op de media. VVD-senator Pauline Krikke wil dat Dekker 'transparante criteria' opstelt voor de benoemingenprocedure.

Dekker beloofde de wet zo aan te passen dat de minister van Cultuur alleen nog een rol heeft bij de benoeming van de raad van toezicht van de publieke omroep. Die raad van toezicht benoemt dan de raad van bestuur.

Staatssecretaris Sander Dekker kwam in augustus 2015 met zijn nieuwe mediawet. Een jaar eerder kondigde hij al aan de publieke omroep flink op de schop te gooien. Aanvankelijk wilde hij amusement op de publieke omroep helemaal schrappen. Onder druk van coalitiepartner PvdA blijft amusement mogelijk als manier om informatie of cultuur voor een groot publiek toegankelijk te maken. Verder moet het bestel opener worden door ook producenten zonder deal met een omroep de mogelijkheid te geven programma's te maken.

Het 'toekomstbestendig' maken van de NPO is volgens Dekker nodig omdat er steeds minder mensen naar de publieke omroep kijken. Een 'slagvaardiger' publieke omroep die als één organisatie naar buiten treedt, moet kijkers terugwinnen. Dat betekent meer centrale macht voor het NPO-bestuur, ten koste van de afzonderlijke omroepen.

De plannen van de staatssecretaris zorgen voor veel protest onder omroepbestuurders en ledenraden. In de Tweede Kamer is de mediawet in oktober aangenomen. In de Senaat geeft de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid. Ook zien sommige oppositiepartijen in de Eerste Kamer liever dat omroepen zelf blijven beslissen over de inhoud van hun programma's. Bovendien benadrukken ze dat ledenaantallen (in totaal ruim 3,5 miljoen) juist groeien. 

Door: Suzanne Geuze en Hanneke Keultjes / Bron: AD.nl/ © ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.