Massaal steun voor kinderombudsman Dullaert

Gepubliceerd op 3 februari 2016 om 14:35

Op sociale media regent het steunbetuigingen om Marc Dullaert in het zadel te houden als Kinderombudsman. Een petitie is al 23.000 keer getekend. 'Hij doet het voortreffelijk, is enorm begaan met kinderen en bereikt veel.' De Kamer praat er woensdag over.

Hij heeft het absoluut niet zien aankomen, het was een volslagen verrassing. Peter Dullaert heeft geen dagelijks contact met Marc - 'Daar zijn we beiden te druk voor' - maar hij weet dat zijn broer, de Kinderombudsman, het niet verlengen van zijn contract totaal niet zag aankomen. En dat het hem pijn doet.

Social media ontploften vorige week bijna, op de dag dat bekend werd dat de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen het contract met Dullaert niet wilde verlengen. Het regende steunbetuigingen voor Dullaert, die werd neergezet als een man die als activist opkomt voor de rechten van kinderen en zich niet met een kluitje in het riet laat sturen.

Petitie
Spontaan begon Marieke Lenting als moeder een petitie om Marc Dullaert te behouden. Met groot succes: hij is inmiddels ruim 23.000 keer getekend. 'Hartelijk dank voor alle steun. Ik ben er beduusd van' is vooralsnog de enige reactie die de Kinderombudsman via Twitter gaf.

,,Met dat signaal was ik erg blij,'' zegt de in Berlijn woonachtige Lenting, die momenteel op familiebezoek in Nijmegen is. Ze volgt Dullaert als moeder én als buurvrouw van een van de grootste asielzoekerscentra van Berlijn met veel belangstelling en vindt dat hij het de afgelopen jaren voortreffelijk heeft gedaan. ,,Dullaert is een zeer beschaafd en kundig man. Met zoveel kennis en zo begaan met de rechten van het kind. En hij heeft autoriteit. Hij heeft zich op tal van terreinen gemanifesteerd. Voor vluchtelingenkinderen, voor onderwijs, noem maar op. Ik was werkelijk stomverbaasd toen ik vernam dat hij weg moest. Juist in deze tijd, met grote veranderingen in bijvoorbeeld de jeugdzorg, is het zo belangrijk dat er een kundig iemand zit.''

Dankbaar
Broer Peter weet dat Marc Dullaert vrij rustig blijft onder de commotie. ,,Maar het besluit doet hem wel pijn. Marc, mijn kleine broertje, is in elk geval erg dankbaar voor alle steun die hij nu krijgt. Ik ben ook trots op hem.'' Peter Dullaert kent zijn broer als een keiharde werker. ,,Hij is een idealist en zakenman tegelijk. Een handige jongen. Met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Omdat hij als directeur en aandeelhouder bij Ivo Niehe Producties werkte en vervolgens zijn eigen mediabedrijf runde, weet hij heel goed hoe hij zijn boodschap moet verkopen. Daardoor bereikt hij veel.''

Volgens Peter Dullaert heeft Marc een heel groot hart voor kinderen. ,,In de periode dat hij als marketingmanager werkte bij Foster Parents Plan, kwam hij veel in Afrika. Hij kreeg de armoede en de moeilijke omstandigheden waarin kinderen moesten opgroeien onder ogen. Dat raakte hem enorm. Niet voor niets richtte hij vervolgens de Stichting KidsRights op, die zich inzet voor de kinderrechten in ontwikkelingslanden.'' Omdat de Kinderombudsman voorlopig in de luwte wil blijven, wil zijn broer zich niet verder uitlaten over zijn 'broertje'. ,,Ik wil het hier bij laten, ik respecteer de keuze van Marc om zich nu nog niet uit te spreken in de media.''

Gesprek
De Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken praat vandaag achter gesloten deuren met Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen over de vacature. Hij wilde gisteren niet reageren. Een woordvoerder verwijst naar de site van de Nationale Ombudsman, waarop Van Zutphen meldt zijn eigen team te willen samenstellen.

Ingrid Willems / Bron: AD.nl/ © Eric Brinkhorst.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.