Mensenhandelaar aast op vluchtelingenkind

Gepubliceerd op 3 februari 2016 om 14:41

Het aantal verdwenen vluchtelingenkinderen is mogelijk veel groter dan gedacht. Houdt Europol het op een aantal van 10.000, andere instanties vermoeden dat het om dubbel zoveel minderjarigen gaat.

Als een vluchtelingenkind verdwijnt, gaat er geen Amber Alert uit om te zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders naar hem of haar uitkijken. Net zomin wordt er een grootschalige zoektocht opgetuigd. En waar de verdwenen kinderen uiteindelijk terechtkomen? Daar weten we dus ook bar weinig van, concludeert Defence for Children, dat onderzoek deed naar alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Wel bekend: mensenhandelaren azen op de jongste vluchtelingen, wier ouders zijn omgekomen of zijn kwijtgeraakt. En: in Nederland verdwenen in 2014 110 alleenstaande kinderen uit opvanglocaties.  In heel Europa zijn, zo vermoedt Europol, 10.000 vluchtelingenkinderen spoorloos verdwenen. Zij werden geregistreerd bij binnenkomst, maar verdwenen later van de radar.

Kinderombudsman Marc Dullaert vreest dat er sprake is van een twee keer zo hoog aantal. Lang niet alle minderjarigen die Europa als vluchteling binnenkomen, worden geregistreerd. ,,Kinderen zonder ouders worden gewaarschuwd dat ze bij registratie kans lopen in de cel te belanden of in een gesloten jeugdinrichting, voordat ze in het land zijn waar ze terecht willen komen.'' Daarom proberen ze ongemerkt binnen te glippen.

Vingertopjes
Dullaert en andere kinderombudsmannen in Europa zien zelfs kinderen die hun vingertopjes verminken, in de hoop hun ware leeftijd te verbloemen om verder te kunnen reizen. Ondertussen azen meedogenloze mensenhandelaren op ze. Dullaert: ,,Bijzonder zorgelijk dus, als we van een aantal kinderen niet weten dat ze er zijn.''

Daarom pleit hij er morgen namens alle kinderombudsmannen in Europa voor de jongste vluchtelingen hier zo snel mogelijk een legaal thuis te bieden. ,,Er is afgesproken vluchtelingen te herverdelen over Europa. Als we beginnen met de kinderen en daarna prioriteit geven aan gezinnen met jonge kinderen, besparen we ze een heel gevaarlijke reis.''

Donderdag is er een overleg in de Tweede Kamer. Hulporganisatie Defence for Children breekt een lans voor betere opvang in Nederland. Daarbij moet het niet alleen gaan om de beslissing de jongste vluchtelingen wel of niet een verblijfsvergunning te geven. ,,Ze moeten perspectief krijgen voor de toekomst,'' zegt jurist Martine Goemans.

Bestelen
Ondertussen jaagt de politie met flexibele teams op de mensenhandelaren, die het juist op de jongsten gemunt lijken te hebben. Er duiken voorbeelden op van kinderen die worden ingezet om in bendes mensen te bestelen in Engeland. Anderen worden ingezet als moderne slaven, bijvoorbeeld in fabrieken. En dan is er nog de prostitutie.

Zulke signalen zijn er in Nederland niet, aldus de politie. Maar Defence for Children heeft vanuit asielzoekerscentra al de eerste meldingen binnen over loverboys die zich daarbuiten lijken op te houden.

Door: Carla van der Wal /Bron: AD.nl/ © ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.