Grote antiterreuroperatie in Duitsland: verdachte heeft banden met islamistisch netwerk in Molenbeek

Gepubliceerd op 4 februari 2016 om 14:39

In Berlijn en twee andere regio's in Duitsland heeft de politie vandaag verschillende woningen en opvangcentra voor vluchtelingen doorzocht.

media_xll_8375253-1.jpgTwee Algerijnen zijn opgepakt. Ze worden ervan verdacht "in contact te staan met terreurbeweging Islamitische Staat." Twee andere verdachten werden opgespoord, maar niet opgepakt. Waarom niet is niet duidelijk. Eén van de vier verdachten zou banden hebben met een islamistisch netwerk in ons land.

Er werden 450 agenten, waaronder leden van de speciale eenheden, ingezet voor de grootschalige antiterreuroperaties in Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

In Hannover en Attendorn (Noordrijn-Westfalen) werden tegelijkertijd opvangcentra voor vluchtelingen doorzocht. In een opvangcentrum voor vluchtelingen in Attendorn is de hoofdverdachte, een 35-jarige Algerijn opgepakt. Een landgenoot van hem werd bij de kraag gevat in Berlijn.

Ook de twee andere verdachten werden inmiddels opgespoord. Zij werden echter niet opgepakt. Dat heeft een politiewoordvoerder laten weten. Waarom de twee niet werden gearresteerd, is niet duidelijk.

De gevatte mannen worden verdacht van banden met de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en zouden volgens veiligheidsbronnen plannen hebben gehad voor een aanslag. Over de locatie daarvoor is voorlopig niets geweten.

De in Attendorn opgepakte hoofdverdachte kreeg een militaire training in Syrië, aldus een communiqué van de Berlijnse politie. De politie kwam hem op het spoor door informatie van de Duitse binnenlandse geheime dienst, het zogenaamde Bundesamt für Verfassungsschutz. Bij verder onderzoek kwamen contacten van de man aan het licht met islamisten in Berlijn en Hannover (deelstaat Nedersaksen).

Sinds de aanslagen in Parijs van 13 november hebben de Duitse autoriteiten al verschillende keren aangegeven dat ook Duitsland bedreigd wordt door jihadistische aanslagen.

Molenbeek

Eén van de vier verdachten naar wie vanmorgen werd gezocht bij de grootschalige antiterreuroperatie van de Duitse politie, had banden met een islamistisch netwerk in België. Dat is vernomen van de politie.

Een 26-jarige Algerijn reisde minstens een keer naar Molenbeek, waar verschillende verdachten van de aanslagen in Parijs woonden of verbleven.

Bron: Belga © EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.