IS kan soldaten niet meer betalen

Gepubliceerd op 7 februari 2016 om 01:06

IS kampt met een enorm financieel probleem, waardoor de terreurgroep haar soldaten niet meer kan betalen.

ba60863effe921a067da3ce7f4a0dd5a-1454795545-1.jpgOok deserteren de strijders van IS steeds vaker. Doordat IS flinke problemen met de troepen heeft gekregen, heeft IS het afgelopen jaar veel grondgebied moeten inleveren aan Koerdische troepen en het Iraakse leger.

Dat stellen analisten tegenover de Washington Post. De westerse bombardementen lijken hun vruchten af te werpen: de infrastructuur rond de olievelden, waarmee IS zoveel geld wist te verdienen, is voor een groot deel platgelegd. Daardoor is er een enorm tekort om de troepen te betalen.

TE WEINIG NIEUWE STRIJDERS

Volgens de experts heeft IS bovendien heel veel problemen met het aantrekken van nieuwe leden. IS is in gevecht met allerlei partijen: in het zuiden wordt het teruggedrongen door Iraakse troepen, in het noorden door de Koerden en in mindere mate door troepen van de Syrische overheid. Daardoor sneuvelen veel soldaten, maar er is niet voldoende aanwas. Bovendien stappen met regelmaat leden van IS over naar andere extremistische organisaties.

Tot voor kort groeide IS relatief hard door strijders die uit Europa naar Syrië trokken. De Europeanen zijn heel loyaal aan IS, omdat ze vaak niet voor het geld maar uit overtuiging zich bij IS aansluiten. Maar ze hebben weinig ervaring met vechten en sneuvelen met bosjes. Turkije bewaakt de grens bovendien veel beter, waardoor er steeds minder Europeaanse IS-sympathisanten zich daadwerklijk bij IS kunnen aansluiten.

NOG NIET DE GENADEKLAP

Dat wil niet zeggen dat IS nu snel de genadeklap krijgt, waarschuwen de analisten. IS staat bekend om haar veerkracht. Daarnaast zijn de vijanden van IS sterk verdeeld, wat het moeilijker maakt om één vuist tegen IS te maken.

Bron: Metronieuws.nl/Wouter van Loon/ Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.