Wat hebben de bommen op IS opgeleverd?

Gepubliceerd op 8 februari 2016 om 10:48

Sinds oktober 2014 vechten Nederlandse straaljagers tegen Islamitische Staat (IS) in Irak.

1b1d1766fd4fa453a7bb7103d5402d90-1454859015-1.jpgEn sinds dit weekend weten we iets meer over de gevolgen van die Nederlandse inzet.

In een lange brief aan de Tweede Kamer werd een tipje van de sluier opgelicht. Nederlandse F-16’s blijken sinds oktober 2014 zo'n 1700 vluchten te hebben uitgevoerd. Daarbij werden 1300 bommen afgeworpen.

Maar wat hebben die bommen eigenlijk opgeleverd?

1  Opmars IS tot staan gebracht

Mede dankzij de Nederlandse bombardementen is de opmars van IS tot staan gebracht. Sterker nog, in 2015 verloor de terreurbeweging zo’n 15 procent van haar grondgebied. Vooral in het noorden van Syrië verloor het kalifaat. Ook werden verschillende belangrijke steden in Irak op IS heroverd. Daarbij waren vooral de Koerdische strijders op grond van doorslaggevend belang.

2  Het kalifaat is minder rijk

De aanhoudende bombardementen zorgen er ook voor dat IS minder makkelijk geld kan verdienen. Het vervoeren van geld, olie en voedsel is een stuk moeilijker geworden. Daarnaast draait de IS-economie voor een groot deel op oorlogsbuit. Nu er minder gebied veroverd wordt, lopen ook die inkomsten terug.

De bewijzen dat IS langzaam maar zeker in de verdrukking raakt stapelen zich al langer op. Zo bleek in januari dat het salaris van IS-strijders is gehalveerd.

3  Mogelijk zijn er burgers gedood

Bij twee van de Nederlandse bombardementen in Irak zijn mogelijk burgerslachtoffers gevallen. Of dit echt zo is wordt nog onderzocht. Tot die tijd worden er geen mededelingen gedaan over de aanval. We weten dus niet waar in Irak mogelijk burgers gedood zijn door Nederlandse bommen.

4 'Ontmanteling' van IS begonnen

De strijd tegen IS gaat volgens de Nederlandse regering een nieuwe fase in: de ‘ontmanteling’ van het kalifaat zou zijn begonnen. Om dit voor elkaar te krijgen worden aanvoerlijnen van het kalifaat stelselmatig onder vuur genomen. Vooral in het oosten van Syrië hebben de strijders van de terreurgroep nog steeds te veel bewegingsruimte.

5  Nederland gaat ook boven Syrië bombarderen

Nederland bombardeert alleen in Irak en niet in Syrië. Maar het grootste gedeelte van de coalitie voert wel aanvallen in beide landen uit. Volgens cijfers van de Amerikanen zijn in totaal bijna 10.000 aanvallen uitgevoerd. Twee derde van de bommen viel op Iraaks grondgebied en een derde op Syrië.

Het zelfverklaarde kalifaat strekt zich uit van het oosten van Syrië tot bijna aan Bagdad in Irak. Om IS te verslaan is het volgens Nederland nu noodzakelijk geworden om ook in Syrië te vechten. Met de nieuwe fase in deze oorlog zal ook Nederland zich daarom in de strijd boven Syrië gaan mengen.

6  Terreur IS verzwakt maar nog lang niet verslagen

Volgens het kabinet is de strijd tegen IS er een van de lange adem. Luchtaanvallen zijn niet genoeg om de strijders van het kalifaat definitief te verslaan. Hoe de oorlog op de grond dan precies gevoerd moet worden, en vooral door wie, blijft de vraag. Aan een voorspelling wanneer IS definitief verslagen zal zijn, durft het kabinet zich dan ook niet te wagen.

Bron: Metronieuws.nl/ Foto: /door Rens Ovinghttp://www.metronieuws.nl )

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.