Eerste slachtoffer witte heroïne stierf in politiecel

Gepubliceerd op 9 februari 2016 om 12:30

Het eerste Britse slachtoffer dat in 2014 stierf na het gebruik van witte heroïne in Amsterdam, blijkt overleden nadat hij was weggelopen uit het ziekenhuis en weer door de politie was gearresteerd.

media_xl_3587672-1.jpgDe Rijksrecherche heeft het optreden van de betrokken agenten onderzocht. De belangrijkste conclusie van dat onderzoek was dat geen sprake was van 'strafbaar handelen of nalaten' door de agenten. Zij worden dan ook niet vervolgd.   

De Brit, Joel McDevitt (22), was op 26 oktober 2014 om iets voor half twee 's nachts met een vriend aangetroffen op straat, onwel en met witte korrels in de neus.

Onwel

Aangezien al meerdere toeristen onwel waren geworden door het gebruik van vervuilde drugs, gaf de meldkamer de politie opdracht de ademhaling van de mannen voortdurend te controleren en de AED gereed te maken, waarmee bij een hartstilstand een elektrische schok kan worden toegediend.

Het snuiven van witte heroïne in plaats van cocaïne laat het hart langzamer kloppen en vertraagt de ademhaling.

 

Even na half drie die nacht sloeg het ziekenhuis alarm bij de politie. McDevitt was tegen de zin van de arts weggelopen, hoewel hij dringend hulp nodig had. Hij wilde zijn vrienden zoeken.

Politiecel

De politie zocht en vond hem, maar de Brit verzette zich tegen vervoer naar het ziekenhuis. Uiteindelijk legden de agenten hem in een 'dagverblijf' (een soort cel) in het politiebureau.   

Om vier uur merkten de politiemensen dat het heel slecht ging met McDevitt. Hij moest gereanimeerd worden. Hij overleed diezelfde nacht in een politiecel, terwijl zijn vriend het gebruik van de witte heroïne overleefde. Later werden nog twee Britten dood gevonden in hun hotelkamer aan de PC Hooftstraat. Ook zij hadden witte heroïne gesnoven.

Flip S.

De kwestie zal dinsdag aan de orde komen in de strafzaak tegen Flip S. (43), die er van wordt verdacht de dealer van de witte heroïne te zijn geweest.

Hij heeft zich op 4 april vorig jaar gemeld bij de politie omdat hij zichzelf op camerabeelden had herkend als degene die op 25 februari vlakbij het Leidseplein kennelijk witte heroïne had verkocht aan drie Deense toeristen, die het gebruik daarvan ternauwernood hadden overleefd.

Hoewel hij volgens de politie toen in tranen heeft gezegd degene te zijn geweest 'die ervoor heeft gezorgd dat drie toeristen dood zijn', ontkent S. dat hij al in 2014 aan die Britten witte heroïne heeft verkocht als cocaïne.   

Opheldering

Omdat het Openbaar Ministerie S. ook de dood van de Britten aanrekent, wil zijn advocaat Gerald Roethof opheldering over het Rijksrecherche-onderzoek. Volgens Roethof zijn de verklaringen van de politiemensen over de gebeurtenissen in het 'dagverblijf' tegenstrijdig.

Een woordvoerder van justitie bevestigt dat de Rijksrecherche de agenten heeft vrijgepleit. 'Ze hebben juist erg hun best gedaan om die jongen weer op te sporen en hem niet op straat achter te laten.'

De strafzaak van S. vindt dinsdagochtend onder grote mediabelangstelling plaats in de rechtbank van Amsterdam.

Bron: Parool (Door: Paul Vugts en Maarten van Dun) Foto ANP http://www.parool.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.