Steeds meer jongeren slikken antidepressiva

Gepubliceerd op 10 februari 2016 om 14:08

Jongeren grijpen steeds sneller naar antidepressiva, terwijl dat in veel gevallen niet werkt. Deskundigen luiden woensdagavond de noodklok in het onderzoeksprogramma Zembla.

BBpgSFc-4.jpgHet belangrijkste antidepressivum is de selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI). Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen, die alle gegevens over medicijnen bijhoudt, kregen vorig jaar 17.000 mensen onder de 21 dat middel. Dat is veertig procent meer dan in 2007. Deskundigen lichten de stijging woensdag toe in Zembla. Volgens hen heeft de stijging te maken met de hervormingen van de jeugdzorg. Nu gemeenten daarvoor verantwoordelijk zijn, zouden hulpverleners het te druk hebben en sneller medicijnen voorschrijven, aldus de psychologen.

NADELEN
Antidepressiva zijn niet onschuldig: als je er eenmaal aan begint, is het lastig om er weer mee te stoppen en de pillen kennen veel bijwerkingen. Daarbij komt dat ze alleen werken bij heel ernstig depressieve mensen. Bij lichte en matige depressies werken placebo’s, gesprekstherapie of een rondje hardlopen net zo goed.

Volgens deskundigen heeft slechts een minderheid van de gebruikers een ernstige depressie. Veel artsen weten dit inmiddels, maar toch blijft het gebruik van antidepressiva stijgen. In 2015 is het aantal gebruikers van antidepressiva in Nederland in totaal gestegen met 2,7 procent. Maar liefst 1,15 miljoen mensen gebruiken het inmiddels.

Bron.metronieuws.nl/Astrid Ottens/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.