Bijna 700 organisaties willen verbod op vuurwerk

Gepubliceerd op 9 februari 2016 om 16:28

Meer en meer steun voor een verbod op consumentenvuurwerk. Het aantal organisaties dat voor een vuurwerkverbod pleit, is bijna verzevenvoudigd sinds de jaarwisseling.

BBpgSFc-1.jpgBij het zogeheten Vuurwerkmanifest hebben zich inmiddels 680 organisaties aangesloten. Eind vorig jaar stond de teller nog op honderd clubs. Nieuw zijn onder andere het Longfonds, een aantal GGD’s en de Dierenbescherming.

Einde aan slachtoffers, schade en overlast

Na GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus heeft nu ook de SGP zich achter het manifest geschaard. Tweede Kamerlid Roelof Bisschop: "De SGP wil dat er een einde komt aan de slachtoffers, schade, overlast en luchtvervuiling die het vele vuurwerk jaar in jaar uit oplevert. Het manifest laat duidelijk zien dat we deze gevolgen niet normaal moeten vinden en verdient daarom steun."

Ook steeds meer particulieren steunen het manifest. 27.000 mensen hebben online hun handtekening gezet. Eind december waren dat nog 4.500 ondertekenaars.   

Professionele shows als alternatief

Het Vuurwerkmanifest is in 2014 gelanceerd door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Oogarts Tjeerd de Faber noemt de groeiende steun 'geheel boven verwachting'. "Naar ons idee kan politiek Den Haag nu niet anders dan luisteren naar de stem van het volk en naar de stem van al deze organisaties."

De ondertekenaars wijzen op 'de ernstige en vaak blijvende letsels, de materiële en immateriële schade, de veiligheids- en handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast die vuurwerk tot gevolg heeft'. Als alternatief voor consumentenvuurwerk zouden er meer professioneel georganiseerde vuurwerkshows moeten komen.

Vuurwerk afsteken met Oud en Nieuw is een traditie die vorig jaar op de Nederlandse lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed is geplaatst.

Bron: rtlnieuws.nl/ Foto: ANP/ http://www.msn.com/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.