Rotterdamse ambtenaar is vaak man, blank en oud

Gepubliceerd op 11 februari 2016 om 11:48

Het personeelsbestand van de Gemeente Rotterdam bestaat voornamelijk uit oudere, blanke mannen waarvan bijna een derde 55–plus is.

1b62525868d6d7ab4e0f15c7255e8fbd-1455184888-1.jpgHet aantal medewerkers onder de 35 bedraagt slechts tien procent op een totaal van ruim 12.000 ambtenaren. Dat blijkt uit cijfers die het stadsbestuur naar de gemeenteraad heeft gestuurd.

Door de vacaturestop is er nauwelijks een kans geweest voor jongeren om aan de slag te gaan bij de gemeente. Het aandeel van mensen van onder de 35 is in drie jaar tijd gekelderd van 17 naar 10 procent. Het aandeel 55-plussers schoot daarentegen in dezelfde periode met zeven procent omhoog tot 31. Dat staat is schril contrast met de samenstelling me de opbouw van de Rotterdamse bevolking. 32 procent is namelijk onder de 35 jaar, terwijl 55-plussers slechts 16 procent van de Rotterdamse beroepsbevolking vormen.

En als jonge vrouw onder de 35 kom je er al helemaal nauwelijks aan te pas. Het aantal vrouwen dat bij de gemeente werkt is veel lager dan het aantal mannen. Van alle medewerkers is 57 procent man en 43 procent vrouw. Ook aan de top zijn het mannen die de touwtjes in handen hebben. In de hoogste salarisschaal zit slechts één vrouw tegenover twee mannen. Het stadsbestuur zelf is ook niet een echte afspiegeling van diversiteit. Dat bestaat louter uit mannen.

AUTOCHTONEN OVERVERTEGENWOORDIGD
Een ander opvallend detail uit de cijfers is dat autochtonen de bovenste salarisschalen domineren, terwijl niet-westerse allochtonen vooral te vinden zijn in de laagste schalen. Van alle ambtenaren is bijna 70 procent autochtoon, terwijl de Rotterdamse beroepsbevolking voor de helft bestaat uit mensen met alleen Nederlandse voorouders.

De gemeente schrijft dat het wil werken aan het aantrekken van jonge talenten, maar laat ook weten dat er door de bezuinigingen nauwelijks ruimte is voor het aantrekken van mensen.

Bron:  http://www.metronieuws.nlDoor Job Halkes/ Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.