Kinderen ingezet in jacht op melkpoeder Rotterdam en Den Haag

Gepubliceerd op 13 februari 2016 om 10:37

Chinese opkopers van melkpoeder zetten nu ook kinderen in om aan zo veel mogelijk babyvoeding te komen. Zo omzeilen ze de regels van winkelketens, die nog maar één pak per klant verkopen om aan de almaar groeiende vraag te voldoen.

media_xll_3597425-2.jpgHet AD nam op diverse plekken in Rotterdam en Den Haag waar dat opkopers kinderen meenemen en die extra pakken laten kopen. Het gaat om kinderen van naar schatting tussen de 6 en 12 jaar oud. De opkopers wilden geen commentaar geven.

Filiaalmanagers en beveiligers, die niet met de pers mogen praten, vertellen off the record dat ze dagelijks zien hoe kinderen pakken melkpoeder kopen, in opdracht van oudere personen. Dat gebeurt ook onder schooltijd.

Albert Heijn en Jumbo zeggen in een reactie nog niet te zien dat kinderen op grote schaal worden ingezet. Ook voor Detailhandel Nederland zijn de waarnemingen nieuws. ,,Maar het verbaast me niet,'' zegt secretaris Bert van Steeg. ,,De vraag naar melkpoeder blijft maar toenemen en er is veel geld mee te verdienen, waardoor mensen steeds creatiever worden in hun zoektocht naar pakken.''

Agressie
Zo weten opkopers inmiddels precies op welke tijdstippen winkelfilialen nieuwe ladingen babyvoeding in huis krijgen. Op die tijdstippen vormen zich lange rijen kopers voor de winkels.

Van Steeg: ,,Winkeliers zetten extra beveiliging in om agressie in de winkels te voorkomen, en de meeste ketens verkopen nog maar één pak per persoon. We willen niet dat Nederlandse ouders zonder babyvoeding komen door deze trend. Maar de schaarste kunnen we niet oplossen. Tegen het inzetten van kinderen kunnen we niks doen, het is voor kinderen niet verboden om babyvoeding te kopen.''

Dat zegt ook Albert Heijn. ,,Uiteraard zijn wij hier geen voorstander van, maar voor een winkel is het lastig om te gaan differentiëren,'' zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. ,,Onze winkels houden zich aan de regel dat er maximaal één pak melkpoeder per klant mag worden verkocht. We kunnen niet veel meer doen dan dat.''

Vergiftigd
De vraag naar Nederlandse babyvoeding stijgt al een aantal jaren explosief, sinds in China zes baby's stierven door vergiftigde melkpoeder. Veel Chinese ouders vertrouwen de babyvoeding uit eigen land niet meer, en zijn bereid grote bedragen te betalen voor veilige voeding uit met name Nederland. Pakken die in Nederland 14 euro kosten, leveren op de markt in China het drievoudige op.

Bron: http://www.ad.nl Peter Groenendijk Foto: Daniella van Bergen Lees het hele artikel op AD.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.